Rothschild και Lazard ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό ΔΕΠΑ και Shell - Εκκίνηση την επόμενη εβδομάδα

 

Γιώργος Φιντικάκης

Ζήτημα ημερών θεωρείται το κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ - Rothschild, η οποία μαζί με την Alpha Bank φαίνεται ότι θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν την ελληνική εταιρεία στις διαπραγματεύσεις με την Shell για την εξαγορά του ποσοστού 49% των Ολλανδών στην ΕΠΑ Αττικής

Το θέμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι το πρώτο ραντεβού Rothschild-Alpha Bank με την Lazard η οποία εκπροσωπεί την Shell θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα

Στις συζητήσεις που θα διεξάγουν για λογαριασμό των πελατών τους οι δύο σύμβουλοι, κεντρικό φυσικά θέμα θα είναι το τίμημα στο οποίο οι Ολλανδοί φαίνεται να έχουν εδώ και καιρό ζητήσει να συνυπολογιστεί και η αποζημίωση έναντι της κατάργησης του δικαιώματος αποκλειστικής δραστηριότητας στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής μέχρι το 2030. Το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται από τη Shell στα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Shell εμφανίζεται διατεθειμένη να καταλήξει σε μια λύση με τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να κλείσει το επίμαχο ζήτημα, και να απαγκιστρωθεί από την ελληνική αγορά λιανικής στο αέριο.

Τα περιθώρια χρόνου πάντως είναι στενά, και οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί έως τον Μάρτιο, αφού αν καθυστερήσουν, θα πάει πίσω και η προγραμματιζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τυχαίο προφανώς δεν είναι ότι η έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ έχει χρονικά τοποθετηθεί στο συμπληρωματικό μνημόνιο έως τα τέλη Μαρτίου.

Στο θέμα πάντως του διαγωνισμού επανέρχεται το ερώτημα, αν τα ΕΛΠΕ, τα οποία επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι τα ενδιαφέρει η αγορά φυσικού αερίου, θα πουλήσουν το ποσοστό τους ύψους 35% στη ΔΕΠΑ μαζί με το μερίδιο 65% του Δημοσίου, όπως δηλαδή έκαναν στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. Τίποτα φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ξεκαθαρίσει η τύχη της παρουσίας της ΔΕΠΑ στις Εταιρείες Παροχής Αερίου σε Αττική, και Θεσσαλονίκη Θεσσαλία, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις με την Shell.

Θυμίζουμε ότι η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλονίκη – Θεσσαλίακαι η παραμονή της στην Αττική, είναι και το επιθυμητό από την κυβέρνηση σενάριο. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr