Σενάριο "αλά ΔΕΣΦΑ" βλέπουν τα ΕΛΠΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Το σενάριο της πώλησης του ποσοστού τους ύψους 35% στη ΔΕΠΑ, μαζί με το μερίδιο 65% του Δημοσίου, όπως δηλαδή έκαναν στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, θα έβλεπαν συμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, αφού ουδείς ακόμη γνωρίζει ποια θα είναι η αυριανή μορφή της ΔΕΠΑ, δηλαδή τι παρουσία θα έχει στη λιανική του αερίου και τι θα συμβεί με το ΔΕΣΦΑ, εντούτοις η παραπάνω προσέγγιση δεν είναι αβάσιμη.

"Όταν δεν ελέγχεις μια εταιρεία, δηλαδή δεν έχεις το μάνατζμεντ, δεν έχει και νόημα να παραμένεις μετοχικά σε αυτήν", όπως λέει χαρακτηριστικά στο "Energypress" άνθρωπος με γνώση των διεργασιών. Και εξηγεί ότι παρόμοια σκέφτηκαν τα ΕΛΠΕ και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, του οποίου η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει ως το "κλειδί" που θα ξεκλειδώσει πολλαπλές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Και αυτό καθώς η πώληση του ΔΕΣΦΑ, κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, θα καθορίσει και την μετέπειτα ιδιωτικοποίηση της τελευταίας. Σήμερα το Δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% της ΔΕΠΑ, (το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ), η οποία με τη σειρά της έχει ως θυγατρική το ΔΕΣΦΑ. Αλλη εταιρεία και εντελώς άλλη αξίαέχει η ΔΕΠΑ με το ΔΕΣΦΑ, και άλλη, δίχως αυτόν. 

Τα πράγματα ωστόσο έχουν δρομολογηθεί να τρέξουν μέσα σε ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Στις 16 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, και εφόσον ζητηθούν από τους συμμετέχοντες βελτιωτικές προσφορές, κάπου γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, θα υπάρχει στο ΔΕΣΦΑ προτιμητέος επενδυτής. Τότε μόνο θα μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει, όπως προγραμματίζει να κάνει, το διαγωνισμό για το 65% της ΔΕΠΑ, και εφόσον φυσικά η τελευταία έχει έρθει σε συμφωνία με τη Shell ως προς την αγορά του ποσοστού της 49% στην ΕΠΑ Αττικής. Διαφορετικά, τα χρονοδιαγράμματα θα μετατεθούν αναγκαστικά προς τα πίσω.

Αν και το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργήσει με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, πράγμα δύσκολο με βάση και την ελληνική εμπειρία, εντούτοις στο καλό σενάριο, δηλαδή σε ένα περίπου μήνα από σήμερα, τα ΕΛΠΕ θα είναι έτοιμα να ανακοινώσουν τις οριστικές τους αποφάσεις ως προς τη ΔΕΠΑ. Προς το παρόν το βλέμμα τους είναι στραμμένο στα ετήσια αποτελέσματα του 2017, και στην επίπτωση που έχει η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στην αποτίμηση των αποθεμάτων τους.

Προ μηνός, πηγές της εταιρείας είχαν κάνει σαφές ότι τα ΕΛΠΕ βαδίζουν για ρεκόρ αποτελεσμάτων έτους, παρά τη διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων μέσα στο 2017. Σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει στελέχη του ομίλου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, και είναι πιθανό να υπερβούν και τα 850 εκατ., κάτι που φυσικά θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των διεθνών τιμών, οι οποίες και επηρεάζουν την αξία των αποθεμάτων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr