Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κυρίαρχος σε υποδομές και καθαρή ενέργεια

 

Εχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης, κυρίως στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των υποδομών, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.  

Κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. 

Αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους πλέον εξωστρεφείς ελληνικούς ομίλους, καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), όπου απασχολεί συνολικά περισσότερους από 6.000 εργαζομένους.
 
ΕΝΑΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΣ" ΟΜΙΛΟΣ 

Μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρικής του, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέπτυξε ήδη από το 1997 έντονη δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτελώντας πλέον τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και τον μεγαλύτερο επενδυτή σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. 

Από τις σημαντικότερες επενδύσεις του Ομίλου είναι το αιολικό πάρκο που ανέπτυξε στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, υλοποιημένη και σε λειτουργία εδώ και πάνω από έναν χρόνο, επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρότυπο αιολικό πάρκο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, που ενέχει τα χαρακτηριστικά υπεράκτιων (off shore) αιολικών πάρκων που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια διεθνώς.

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.110 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου πλέον ανέρχεται σε 936 MW (516 MW στην Ελλάδα, 288 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία). Ταυτόχρονα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 180 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απώτερος στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του επενδυτικού της προγράμματος, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πραγματοποίησε φέτος την επιτυχημένη έκδοση του πρώτου στην Ελλάδα "πράσινου" ομολόγου, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα καλύψουν μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην πράσινη οικονομία την περίοδο 2017-2019, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει νέα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και δύο σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την τριετία 2017-2019 έρχεται να προστεθεί σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν το διάστημα 2012-2016. 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗ "ΜΠΑΤΑΡΙΑ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

Εδώ και χρόνια ο Όμιλος έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης το νέο του στοίχημα, που είναι οι επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, πλήρως εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική αλλά και τη δική του στρατηγική επιλογή για επενδύσεις με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία που αξιοποιούν την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία και τα ειδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. 

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Στον τομέα των παραχωρήσεων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στις εταιρείες ΝΕΑ ΟΔΟΣ και ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ, καθώς και παρουσία με 17% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπίας Οδού. Σε συνδυασμό με τα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο και την προς υπογραφή σύμβαση παραχώρησης για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδεικνύεται σε ηγέτη στον κλάδο των παραχωρήσεων. 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΡΩΝ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ισχυρή παρουσία και στον τομέα της παραγωγής κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας μαζί με τους παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς ENGIE και QATAR PETROLEUM στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΗΡΩΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε και λειτούργησε ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα. 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Τέλος, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ στον τομέα της εξόρυξης και βιομηχανικής επεξεργασίας λευκολίθου και μαγνησίας στο Μαντούδι της Εύβοιας.

ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επίσης ηγετική θέση στις υποδομές, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο, της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει μέσα στο 2018 την έναρξη κατασκευής νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ (νέος διεθνής αερολιμένας Καστελίου Κρήτης και νότιος κλάδος αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας - Ε 65). 

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ έχει συμμετάσχει στην κατασκευή ορισμένων εκ των πλέον εμβληματικών έργων στην Ελλάδα, όπως του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

(Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr