Αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω άνοδο στην τιμή του πετρελαίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν σε υψηλά τριετίας. Σύμφωνα με τον Fereidun Fesheraki, πρόεδρο της συμβουλευτικής FACTS Global Energy, που μίλησε στο Reuters, από το Τόκυο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να καταγράψουν και άλλη άνοδο.

«Η αγορά είναι τόσο σφιχτή… Το πρόβλημα με αυτό το περιβάλλον είναι ότι εάν έχεις για παράδειγμα κάτι, ας πούμε στη Λιβύη, και η παραγωγή πέσει κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα… το brent θα μπορούσε εύκολα να πάει στα 75 δολάρια ανά βαρέλι, μέχρι τον Μάιο».

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου τελικά θα αντανακλώνται σε υψηλότερες τιμές για τον καταναλωτή καθώς το κόστος μεταφοράς των περισσότερων αγαθών θα αυξηθεί», δήλωσε ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στην Rivkin Securities της Αυστραλίας.

Οι τιμές έχουν υποστηριχθεί από τις περικοπές του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και των συμμάχων τους και πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και το 2018.

Τα αμερικανικά αποθέματα κατέγραψαν μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου, στα 411,58 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή ενέργειας, χθες. 

Αυτό είναι το πιο χαμηλό εποχικό επίπεδο από το 2015, ενώ βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας των περίπου 420 εκατ. βαρελιών. Άλλη βασική αιτία υποστήριξης των τιμών του αργού, είναι η πτώση του δολαρίου στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014, σε σχέση με έξι σημαντικά νομίσματα. 

Η αποδυνάμωση του δολαρίου συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να φεύγουν από τις αγορές συναλλάγματος και να βάζουν χρήματα στην αγορά εμπορευμάτων, όπως το αργό. 

(euro2day.gr)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr