Κύπρος: Μετρά αντίστροφα το «Καλυψώ»

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» κορυφώνει την αγωνία και των ειδικών που εργάζονται για την εκτίμηση του αποτελέσματος, αφού η ιδιομορφία του κοιτάσματος, αφήνει πιθανό μεγάλο φάσμα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι εκείνο που αναμένουν από σειρά πολύπλοκων εργαστηριακών και άλλων μελετών εντός του κοιτάσματος, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό, δεν καθορίζουν όμως ακόμα το πόσο θετικό είναι, δηλαδή ποιος είναι ο όγκος του φυσικού αερίου, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ειδικοί βρίσκονται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης και εκτιμήσεων εντός της γεώτρησης, ωστόσο είναι φανερό ότι η αντίστροφη μέτρηση για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει αρχίσει. Αυτό, με βάση τη μέχρι τώρα πρακτική, γίνεται με παράλληλη λακωνική ανακοίνωση της ΕΝΙ προς τα Χρηματιστήρια και επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας.  

Όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι θα ξεκαθαρίσουν με τις μεθόδους που απαιτούνται, με συμμετοχή και τρίτων ειδικών και όχι μόνο της ΕΝΙ, τα δεδομένα του κοιτάσματος.

Η διάρκεια των μελετών αυτών δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, αφού τα κοιτάσματα σε ανθρακικά άλατα, εμφανίζουν πολύ διαφορετικές ιδιότητες μεταξύ τους. Αυτό αφορά κυρίως στα βασικά δεδομένα που καθορίζουν και την ποσότητα, το πορώδες και τη διαπερατότητα των πετρωμάτων και τους μηχανισμούς ροής, που έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε διάφορα τμήματα του κοιτάσματος. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη υπόθεση του να αποδοθούν αριθμοί στις διάφορες παραμέτρους και να γίνουν πράξεις.

Στις δυσκολίες προστίθενται και ρήγματα των πετρωμάτων εντός του κοιτάσματος, που αυξάνουν τις δυσκολίες επιμέτρησης, όπως και ο βαθμός κορεσμού των πόρων των πετρωμάτων με υδρογονάνθρακες. Επιστημονικές πηγές, αναφέρουν ότι τα δεδομένα αυτά αφήνουν ανοικτά τεράστια περιθώρια υπολογισμού, αφού οι μέγιστοι αριθμοί, μπορεί να είναι και δεκάδες φορές μεγαλύτεροι από τους ελάχιστους. Οπότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στα κεντρικά γραφεία της ΕΝΙ στο Μιλάνο, αναμένουν να έχουν πολύ πιο καθαρή εικόνα σε δύο έως πέντε μέρες και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, από ένα περιορισμένων ποσοτήτων κοίτασμα, μέχρι και για ένα αρκετά σημαντικό κοίτασμα.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr