Αναστασιάδης: Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα

 

Αναστασιάδης: Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα

«Τόσο για το θέμα της ΑΟΖ, όσο και για το Κυπριακό και των σχέσεών μας με την Τουρκία, είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αφού συνεκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τις δύο χώρες»: το μήνυμα αυτό στέλνει ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνόφωνο μέσο ενημέρωσης.

Ταυτοχρόνα, «παραμένω αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα. Όσον αφορά όμως μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία», δηλώνει επίσης για να προσθέσει, «αν εξαρτάτο από τη δική μας πλευρά, δεν θα καταλήγαμε στο ατυχές αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά».

Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απαντά και σε θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγες ημέρες. Ειδικότερα, στη θέση Τσαβούσογλου ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη νήσο Κύπρο», ο κ. Αναστασιάδης απαντά ότι «Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν τις θέσεις τους με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης και μόνον».

Μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος στέκεται «δίπλα στους αδελφούς μας -της Ελλάδος- σε όλους τους αγώνες και όλες τις προσπάθειές τους σε όλα τα μέτωπα, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά κ.α.». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, περιλαμβάνεται η στήριξη που απαιτείται, μετά τη λήξη των μνημονίων.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το ονοματολογικό, υπογραμμίζει: «Δεν πρόκειται για ένα πολιτικό, μονάχα, θέμα, αλλά για εθνικό, που αγγίζει τις καρδιές και τις ευαισθησίες των απανταχού της γης Ελλήνων». Όμως, ταυτόχρονα σημειώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα «που χρήζει χειρισμού από την ίδια την Ελλάδα». «Εμείς», διαβεβαιώνει, «συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στους χειρισμούς των αδελφών μας Ελλήνων».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr