Κατηγορηματικό μήνυμα προς τους επενδυτές: Την Παρασκευή η τελική ημερομηνία για το διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ

 

Χρήστος Στεφάνου

Καθώς πλησιάζουμε προς την 16η Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν νέα εμπόδια και ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές. 

Παρά τα εμπόδια, ωστόσο, αρμόδιες πηγές εμφανίζονται κατηγορηματικές προς το Energypress, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας αναβολής στις ημερομηνίες του διαγωνισμού. “Κατηγορηματικά όχι” είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί νέα αναβολή στην ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου.

Ο λόγος είναι απλός. Η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ είναι μία από τις τρεις εκκρεμότητες μαζί με το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς που θα κρίνουν την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ, με το ρολόι να μετρά αντίστροφα μέχρι την 19η Φεβρουαρίου και την νέα συνεδρίαση του Eurogroup. 

Καθώς λοιπόν η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχει οριστεί για την επόμενη Δευτέρα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως χρονικό περιθώριο για νέα αναβολή, έστω και εάν ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την κατάρτιση του συμφώνου μετόχων και δεν υπάρχει συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

Θυμίζουμε ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν τα σχήματα Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία) και Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) με τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας EBRD.

Ως γνωστόν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά σχετίζονται με τον καθορισμό της φόρμουλας που να συνδέει την απόδοση της επένδυσης με παράγοντες ρίσκου ενώ ένα ακόμη αγκάθι έχει προκύψει και από το αίτημα της EBRD οι πιθανές διενέξεις να επιλύονται με βάση το βρετανικό δίκαιο. Μία ακόμη εκκρεμότητα που όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιλυθεί αφορούσε στη δυνατότητα του επενδυτή να πουλήσει το μερίδιό του. Τελικά η φόρμουλα που έχει βρεθεί είναι να τεθεί χρονικό όριο 24 μηνών, με τον όρο να ισχύσει η ίδια αποτίμηση του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν την αγωνία γύρω από την εξέλιξη του διαγωνισμού αλλά και γύρω από το τίμημα που θα επιτευχθεί. Θυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ως κατώφλι τα χρήματα που προσφέρθηκαν το 2013 σε δυσμενέστερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα από τη Socar, δηλαδή τα 400 εκ. ευρώ.


 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr