Αισιοδοξεί για τον Πατραϊκό η Edison – Τα γεωτρύπανα «μιλούν» και για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Σημαντικές προσδοκίες διατηρούν τα ΕΛΠΕ για τις προοπτικές των ερευνών στον Πατραϊκό, καθώς όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι θετικές.

Μάλιστα, όπως τονίζουν με έμφαση ανώτατες πηγές του Ομίλου, την ίδια αισιοδοξία συμμερίζονται και τα στελέχη της Edison, με την οποία θα συνεργαστούν για τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα γεωτρύπανα στον Πατραϊκό αναμένεται να ξεκινήσουν να τρυπάνε στις αρχές του 2019. Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προεργασίες και θα έχει διαμορφωθεί και η απαραίτητη υποδομή.

Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η περιοχή του Πατραϊκού είναι μεγάλο από παλιά, καθώς αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν την περιοχή ως την πιο ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα από όλες τις δομές στις οποίες έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν γεωτρήσεις από την παλιά ΔΕΠ ΕΚΥ. 

Πλέον, τα νεότερα και πιο ολοκληρωμένα σεισμικά δεδομένα έχουν βοηθήσει ώστε να εντοπιστούν συγκεκριμένες πετρελαιοπιθανές δομές και να προσδιοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γεωτρητικών στόχων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους λίγους μήνες, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πρώτες γεωτρήσεις.

Ούτως ή άλλως, ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό και, όπως εκτιμούν τα ΕΛΠΕ, εάν περιέχει πετρέλαιο θα αναφέρεται σε κοίτασμα τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιμων βαρελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των ΕΛΠΕ για τον Πατραϊκό αφορά το στήσιμο τεσσάρων ή πέντε πλωτών εξεδρών.

Η σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για την περιοχή του Πατραϊκού υπεγράφη το Μάιο του 2014 και οι αρχικές γεωλογικές μελέτες στην περιοχή ξεκίνησαν το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ, μεταξύ άλλων, η ερευνητική φάση περιελάμβανε καταγραφή σεισμικών 3D έκτασης 800 τετρ. χλμ. και 2D περιφερειακών γραμμών μήκους 300 χλμ.

Όπως τονίζουν ανώτατες πηγές των ΕΛΠΕ, οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό έχουν και επιπρόσθετη μεγάλη σημασία, καθώς αναμένεται να δώσουν σαφές στίγμα και για τον πήχη των προσδοκιών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, όπου η επικείμενη ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αλβανία για την ΑΟΖ αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις έρευνες για τα οικόπεδα 1 και 2.

Τα γεωτρύπανα «μιλούν» και στο ΤΑΙΠΕΔ

Τα ΕΛΠΕ θεωρούν ότι η υπόθεση των υδρογονανθράκων μπορεί να είναι καθοριστική και σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη αποτίμηση και εικόνα του Ομίλου.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, για την οποία πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα, μετά και την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, παρότι το Asset Development Plan (ADP) δεν μιλά για ημερομηνίες, οι πληροφορίες από το Ταμείο αναφέρουν ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται.

Η εικόνα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα, αν και, όπως προκύπτει από τα ίδια τα πράγματα, το προφανές είναι ότι λογικά θα πρέπει να γίνει παράλληλη πώληση μεριδίων του Δημοσίου (35%) και του βασικού μετόχου, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση (45,47%). 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr