Ταγιάνι: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

 

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος έχει την πλήρη στήριξη μου. Καλώ την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει εμπλοκή της σε επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινώντας με άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή», τονίζει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Όπως αναφέρει το Euractiv.gr, η ομάδα GUE/NGL επισημαίνει σε δελτίο Τύπου ότι η δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καθώς και του συμβατικού και εθιμικού Δικαίου της Θάλασσας.

Ταυτόχρονα, απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας και να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειές της που εξακολουθούν να προκαλούν εντάσεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η τελευταία παραβίαση της Τουρκίας επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την Κύπρο να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της ΑΟΖ της, είναι η λύση για το Κυπριακό ζήτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πολιτική ομάδα του ΕΚ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr