Γιλντιρίμ: Θα είναι αιτία για αρνητικά αποτελέσματα η έρευνα υδρογονανθράκων

 

Αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι η προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς κατάληξη στο Κυπριακό είπε στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες το βράδυ, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Λευκορωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι “δεν είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο”. “Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό η συνέχιση  αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα”, ανέφερε.
Σε ερώτηση για την ένταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ εμάς και της Ελλάδας. Από την αρχή λέμε αυτό. Επομένως στο Αιγαίο αυτά που έχουν να μοιραστούν οι δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που έχουν να χωρίσουν. Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ευημερία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα που εμφανίζονται πότε πότε στο Αιγαίο δεν είναι καινούρια, είναι επαναλαμβανόμενα”, ανέφερε. 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι χθες το βράδυ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του του είπε ότι “μπορούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα με διάλογο”. “Του είπαμε καθαρά ότι θα είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από τη ένταση. Υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα. Μια ένταση ή κίνδυνος διαμάχης δεν είναι μονομερής. Αν υπάρχει παραβίαση και η άλλη πλευρά παραβιάζει. Για να μην γίνονται αυτές οι παραβιάσεις δεν πρέπει να είναι προσεκτική μόνο η Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο και η οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μείνουν μακριά από τα πεδία διαμάχης. ΄Έγιναν κάποιες παραβιάσεις στην ένταση που ξεκίνησε με τα Ίμια τις τελευταίες μέρες και δόθηκε απάντηση”. 
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι συμφωνήσαν από εδώ και μπρος να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στόχο την επίλυση. “Είχε συμφωνηθεί από προηγουμένως η συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε αυτή η συνάντηση να γίνει στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και το αποδεχτήκαμε. Νομίζω τον Μάιο σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω αυτό το πρόβλημα. Ο διάλογος είναι πάντα πιο ωφέλιμος. Εάν δεν συζητήσετε, δεν συνομιλήσετε τότε υπεισέρχονται λάθος πληροφορίες από λάθος διαύλους”, ανέφερε.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr