Νέα τουρκική NAVTEX στο οικόπεδο 3 - Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

 

(upd: 18:46) Στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Για το θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη για να συζητηθούν οι χειρισμοί της Λευκωσίας ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. 

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Το πυρετώδες διπλωματικό παρασκήνιο που ξέσπασε μετά την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία- κλειδί της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, όπου και θα κριθεί αν οι Τούρκοι αποσύρουν ή ανανεώσουν την ισχύουσα NAVTEX για το Oικόπεδο 3 για στρατιωτικά γυμνάσια, βάσει της οποίας παρεμποδίζεται η προσέγγιση του γεωτρύπανου της Eni, Saipem 12000 στο στόχο «Σουπιά».

Μέχρι στιγμής, το γεωτρύπανο, βρίσκεται ακινητοποιημένο 25 περίπου ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο, παρεμποδιζόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Πάντως, από χθες τέθηκαν σε ισχύ οι δύο νέες Navtex που εξέδωσε το Σάββατο η Κυπριακή Δημοκρατία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η πρώτη εκ των δυο Navtex εκδόθηκε έπειτα από αίτημα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο UNIFIL και δεσμεύει από τις 13.00 – 17.00 περιοχή Νοτιοανατολικά του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προς το Λίβανο.
Η δεύτερη εκδόθηκε έπειτα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης και δεσμεύει μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου περιοχή βόρεια του ίδιου τεμαχίου.

Σε περίπτωση που η Άγκυρα ανανεώσει την Navtex , εκτιμάται ότι η Κύπρος ενδέχεται να ζητήσει να «παγώσουν» οι διαδικασίες σχετικά με της προ-ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε ιδία πρωτοβουλία να προχωρήσει σε αναβολή του ενεργειακού διαλόγου με την ΕΕ, προφασιζόμενη αδυναμία να παραστεί στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγκυρη κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα αποφάσισε να αναβάλει τον ενεργειακό διάλογο με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις από κανέναν» στο ζήτημα του φυσικού αερίου και των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» που ισχυρίζεται πως έχουν τόσο η ίδια όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Παράλληλα, στο κενό φαίνεται ότι έπεσε  η παρέμβαση που επεχείρησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η έντασης στη κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην κ. Μογκερίνι, η οποία έθεσε το ζήτημα στα πλαίσια συνάντησής τους στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ, επιτιθέμενος προς τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε το μυαλό του στις εκλογές και συναινούσε στη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. 
«Σήμερα δεν θα συζητούσαμε ούτε για κρίση, ούτε για αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κ. Μογκερίνι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πάντως, όπως σημειώνει ο ενεργειακός αναλυτής Ν. Λυγερός, είναι σημαντικό ότι το Saipem 12000 της Eni παραμένει στην ίδια θέση εντός του θαλάσσιου οικόπεδου 3 σε μικρή απόσταση από το κοίτασμα Σουπιά και περιμένει να τελειώσει η NAVTEX της Τουρκίας. Επίσης δεν έκανε καμία κίνηση για να πάει στο Μαρόκο αφού αυτή η αποστολή είναι προγραμματισμένη μετά το τέλος της αποστολής στην Κύπρο.

Ο κ. Λυγερός τονίζει επίσης ότι το ενεργειακό έχει αρχίσει να απασχολεί επιτέλους τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, διαδικασία απαραίτητη για το μέλλον, σύμφωνα με την άποψή του.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr