ΔΕΣΦΑ: Το γεωπολιτικό μήνυμα που κομίζει η συμμετοχή της EBRD - Το παρασκήνιο και ο ρόλος των ΗΠΑ

 

Χρήστος Στεφάνου

Το πρωί της Παρασκευής στη συνεδρίαση του Board of Directors της EBRD ερρίφθη ο κύβος και ελήφθη η οριστική θετική απόφαση από τη διοίκηση της τράπεζας για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. 

Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο της λειτουργίας της τράπεζας, μεταξύ των 66 κρατών και οργανισμών (Ε.Ε. και EiB) που είναι μέτοχοι και συμμετέχουν στο Board of Governors της Τράπεζας υπάρχουν κάποια μέλη με βαρύνοντα λόγο και σημασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, η στάση του οποίου επηρεάζει μεγάλο αριθμό μετόχων και θεωρείται αποφασιστική.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν γύρω από το διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο αλλά και πρωτοβουλίες με γεωπολιτική προέκταση σε σχέση με τους συμμετέχοντες.

Πριν την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν επαφές και διαβουλεύσεις, των εκπροσώπων των δύο υποψήφιων κοινοπραξιών ακόμη και με τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος, όπως φάνηκε στο συνέδριο της περασμένης εβδομάδας (Athens Energy Forum 2018), διατηρεί ακέραιο το ενδιαφέρον του και παρακολουθεί στενά τα ενεργειακά τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Και όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα συνεχίζει να δίνει εξαιρετική έμφαση στην πολιτική διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και απεξάρτησης από την πολιτικοοικονομική επιρροή της Μόσχας. Άλλωστε ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας που μίλησε στο AEF 2018, ανέφερε ξεκάθαρα ότι πάγια τακτική της Μόσχας είναι να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής (διαφοροποίηση πηγών, ασφάλεια προμήθειας) δημιουργούν συνθήκες μείωσης της εξάρτησης και περιορίζουν την δυνατότητα άσκησης πολιτικής επιρροής με αξιοποίηση της ενέργειας.

Εδώ λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress υπάρχει σημαντικό παρασκήνιο που μαρτυρά ότι η συμμετοχή της EBRD εκτός από την οικονομική διάσταση και τις δυνατότητες που ξεδίπλωσε ως προς το ύψος της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έχει και γεωπολιτικό χρώμα. Κάποιες πλευρές μάλιστα ερμηνεύουν υπό το ίδιο πρίσμα και την Ολλανδική αποχώρηση (Gasunie) από το κονσόρτιουμ στο οποίο μετέχουν η Snam, η Enagas και η Fluxys, που είναι ως γνωστόν οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του TAP.

Εκείνο που απομένει να φανεί στην πράξη το επόμενο διάστημα είναι εάν τα όσα συμβαίνουν γύρω από το ΔΕΣΦΑ και η αναδιάταξη των δυνάμεων, σχετίζεται και με την ολοένα εντεινόμενη φημολογία ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού TAP θα ξεκινήσει με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς το open season για την πρόσθετη δυναμικότητα (πέραν των 10 bcm) του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις γύρω από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να έχουν ισχυρή γεωστρατηγική φόρτιση και παρακολουθούνται στενά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr