Το Saipem 12000 φεύγει για Μαρόκο, αλλά η Eni παραμένει και περιμένει

 

Για το Μαρόκο θα αναχωρήσει το γεωτρύπανο Saipem 12000, μετά από δύο εβδομάδες ακινητοποίησης έξω από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς, πάντως, μέχρι τώρα να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος αποχώρησής του, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου».

Το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει μέχρι σήμερα αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό και, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, παρέμενε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως διευκρίνισε με χθεσινές του δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, «η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτσι, τo «Saipem 12000» θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni διαβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία δεν προτίθεται να αποχωρήσει συνολικά από την περιοχή. «Ολα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές. Εχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις», είπε ο κ. Ντεσκάλτσι.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr