"Πράσινη" στρατηγική από τον Όμιλο ΕΛΠΕ με στόχο τα 200MW ΑΠΕ - "Βλέπει" και εξαγορές

 

Το θετικό περιβάλλον της αγοράς και το πρόγραμμα υπεραπόδοσης και οι κινήσεις για βελτιστοποίηση του χρηματοοικονομικού προφίλ κατέστησαν το 2017 μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία του Ομίλου ΕΛΠΕ, καθώς κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ κερδών και πωλήσεων.

Η αναχρηματοδότηση όλων των γραμμών που λήγουν μέσα στο 2018 αποτελεί εξόχως σημαντική εξέλιξη, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισης, καθώς βελτιώνει το προφίλ του Ομίλου, ενώ  οδήγησε και σε χαμηλότερα χρηματοδοτικά κόστη κατά 18% για το σύνολο του έτους.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι με βάση τα αποτελέσματα αυτά, αποφασίστηκε και ο διπλασιασμός του μερίσματος που θα προταθεί προς τη ΓΣ στα 0,4 από τα 0,2 ευρώ πέρυσι.

Στο πλαίσιο του 5ετούς στρατηγικού πλάνου που έχουν εκπονήσει τα ΕΛΠΕ, όμως, οι στόχοι για το μέλλον είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στεργιούλης, οι στόχοι αυτοί  περιλαμβάνουν:

-συνέχιση της πλήρους αξιοποίησης της δυναμικότητας των διυλιστηρίων,

-έναρξη των γεωτρήσεων στον Πατραϊκό την άνοιξη του 2019

-δυναμική είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ,

- ψηφιοποίηση,

- ενίσχυση των εξαγωγών

-αξιοποίηση της ευκαιρίας που έχει προκύψει από τις νέες αυστηρότερες προδιαγραφές στα καύσιμα της ναυτιλίας.

Ένταση των προσπαθειών στις ΑΠΕ

Την απόφαση του Ομίλου ΕΛΠΕ να εντείνει τις προσπάθειές του στις ΑΠΕ επεσήμανε ο ΓΔ στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ Γ. Αλεξόπουλος.

Όπως εξήγησε, ο μεσοπρόθεσμος στόχος των ΕΛΠΕ είναι τα 200MW και για να επιτευχθεί ο Όμιλος θα κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις: αφενός οργανική ανάπτυξη και αφετέρου πιθανές εξαγορές project άλλων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ, που ήδη συμμετείχαν στον πιλοτικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, αναμένουν τις αποφάσεις και θα συμμετάσχουν και στους επόμενους διαγωνισμούς με χαρτοφυλάκια έργων.

Προσδοκίες από ΔΕΣΦΑ, σκεπτικισμός για Elpedison

Η καθυστέρηση της χορήγησης των ΑΔΙ απέφερε σημαντική μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας και καθαρές ζημιές 6 εκ. ευρώ με βάση τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην εταιρεία για την Elpedison, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στην αγορά καυσίμων (μείωση λειτουργικής κερδοφορίας 6%).

Όμως, ο Όμιλος αύξησε μέσω των θυγατρικών του τον όγκο των πωλήσεων αλλά και τον αριθμό των πρατηρίων του (1760), ενώ θετικά κινήθηκαν τα αεροπορικά καύσιμα αλλά και οι πωλήσεις προς τη ναυτιλία. 

Στόχος των ΕΛΠΕ είναι να αξιοποιήσουν τα έσοδα που θα προκύψουν για τον Όμιλο από το κλείσιμο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ για μείωση του δανεισμού, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και για τη μερισματική πολιτική.

Έκπληξη στα Σκόπια

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει, τέλος, η εξαγορά έκπληξη από τα ΕΛΠΕ του 37% της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Πρόκειται για την εταιρεία που ελέγχει το 80% του αγωγού Θεσσαλονίκης- Σκοπίων, καθώς και το 81,5% των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στα Σκόπια. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr