Άνοιξε επίσημα θέμα εναλλακτικών λύσεων στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις - Το Μάρτιο ο νόμος για τους λιγνίτες, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη ΔΕΠΑ

 

(upd. 17:06) Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των επικεφαλής των Θεσμών για τα ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το πλέον ενδιαφέρον νέο που προέκυψε, είναι ότι ο Γ. Σταθάκης για πρώτη φορά γνωστοποίησε ότι η ελληνική πλευρά θέτει επισήμως στους θεσμούς θέμα εναλλακτικών σεναρίων για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σχετικά ρεπορτάζ του energypress (πριν από λίγες ημέρες εδώ και σήμερα το πρωί εδώ). 

Ο υπουργός Ενέργειας, σε δηλώσεις του εξερχόμενος από τη συνάντηση, παραδέχτηκε ότι τα θέματα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων απασχόλησαν τη συζήτηση με το κλιμάκιο των θεσμών, χωρίς ωστόστο να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα εναλλακτικά σενάρια που έθεσε προς συζήτηση, ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει χρόνος για τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν η νομοθέτηση για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ, το ζήτημα του περαιτέρω ανοίγματος της λιανικής ρεύματος, καθώς και το θέμα των αλλαγών στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ο νόμος για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, πρόκειται για ένα περίπλοκο και με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις νομοθέτημα, το οποίο έχει τρία σκέλη: τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, τη διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΗ των προς πώληση μονάδων και την διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού.

Σχετικά με το άνοιγμα της λιανικής και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου. Μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης, θα πρέπει να υπαρξουν μια σειρά αλλαγές για την απομείωση των ποσοστών της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει την εναλλακτική ως προς τα ΝΟΜΕ που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και τα άλλα θέματα που αφορούν την εταιρεία, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει χωριστή συνάντηση της διοίκησης σε τεχνικό επίπεδο, για το θέμα των ΥΚΩ, με το Γ. Σταθάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα αυξήσεων.

Ως προς τα ζητήματα που αφορούν την αγορά του φυσικού αερίου, ο υπουργός ανέφερε ότι οι επαφές της ΔΕΠΑ με τους άλλους μετόχους των ΕΠΑ δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία. Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανεξάρτητες αποτιμήσεις των ΕΠΑ, με στόχο μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του μεριδίου της Shell από την ΔΕΠΑ.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Με αντικείμενο τα θέματα του τομέα της ενέργειας αρχίζουν σήμερα (στις 15:00) οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την δ' αξιολόγηση.

Θα ακολουθήσει (στις 16:00) η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια (στις 17:00) το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Όπως είχε αναφέρει προ ημερών το energypress, τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεράσει η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση, όπως τα έχουν θέσει ήδη οι θεσμοί είναι:

1. Η οριστικοποίηση του οδικού χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά του φυσικού αερίου.

2. Η νομοθέτηση του πλαισίου για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής (πώληση μονάδων)

3. Οι αλλαγές που απαιτούνται στις δημοπρασίες τύπου NOME αλλά και οι ευρύτερες παρεμβάσεις για το άνοιγμα της λιανικής ρεύματος.

4. Ο τρόπος μείωσης, σε πρώτη φάση, της «χρέωσης προμηθευτή» και η αντικατάστασή της, σε δεύτερη φάση από ένα νέο μηχανισμό. Η προσαρμογή, παράλληλα, του ΕΤΜΕΑΡ με βάση τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν.

5. Τα ανοίγματα που φαίνεται να δημιουργούνται εκ νέου από τις πρόσφατες αποφάσεις για ΥΚΩ και ΚΟΤ

6. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την εφαρμογή του target model

7. Η ολοκλήρωση και έγκριση του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες

8. Ο έλεγχος για τον τρόπο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το νέο σχήμα ενίσχυσης των ΑΠΕ.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr