Χρ. Κολώνας: ΕΛ.ΠΕ - Κληρώνει... τις επόμενες ώρες για το μοντέλο αποκρατικοποίησης

 

Ζήτημα ωρών θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες η λήψη της τελικής απόφασης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ομίλου ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος της νέας ιδιωτικοποίησης δεν αποκλείεται να κλειδώσει... ακόμη και στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Με πιο απλά λόγια η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα επιδιωχθεί να κλείσει σε αυτόν το μίνι γύρο της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε πρόταση εναλλακτικού μοντέλου αξιοποίησης του ποσοστού 35,3% που ανήκει στο δημόσιο, για την ακρίβεια στο ΤΑΙΠΕΔ, και πρόκειται για την έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές. Ωστόσο, η λύση αυτή κρύβει το ρίσκο επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους.

Πηγές θέλουν, να εξετάζονται σοβαρά και άλλες δύο λύσεις. Η πρώτη αφορά την πώληση του ποσοστού 35,5% του ΤΑΙΠΕΔ με τον έτερο μεγάλο μέτοχο την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση) που κατέχει το 45,5% να έχει προτεραιότητα ως προς την απόκτηση του ποσοστού του Ταμείου.

Η δεύτερη λύση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η πώληση και από τους δύο μετόχους ποσοστών από τα μερίδια που έχουν στα ΕΛ.ΠΕ ώστε να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα αποκτήσει και το μάνατζμεντ.

Οι δύο αυτές λύσεις, που προτιμώνται από τους θεσμούς, φέρνουν πιο άμεσα οικονομικά αποτελέσματα και ενδείκνυνται αυτήν την περίοδο κατά την οποία τα μεγέθη του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου βρίσκονται στην μακράν καλύτερη περίοδο τους.

Η κυβέρνηση όπως φάνηκε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη στη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς, αλλά και την τελευταία τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Γρηγόρη Στεργίουλη στην Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να μην γίνει αποκρατικοποίηση με τη μορφή της απευθείας πώλησης ποσοστού σε επενδυτή.

Πληροφορίες θέλουν, οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα τελευταία ραντεβού της εβδομάδας των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ίσως να επικρατήσουν τα σενάρια της αποκρατικοποίησης με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και ο σχετικός διαγωνισμός να βγαίνει στον αέρα... εντός του Μαρτίου.

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν, αν δεν έχουν ήδη κριθεί, για τα ΕΛ.ΠΕ και από σχετικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον όμιλο Λάτση. Αυτό τουλάχιστον τονίζουν κύκλοι θυμίζοντας και εξελίξεις στο πρόσφατο παρελθόν με την εκπροσώπηση της Paneuropean Oil στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.  

(euro2day.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr