Πληθώρα επιστολών προς Μπόρις Τζόνσον να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 24 Φεβρουαρίου η εκστρατεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, που καλεί μέλη της παροικίας να στείλουν ηλεκτρονική επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που εμποδίζουν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης περισσότερες από 1300 επιστολές είχαν σταλεί μέσω email, με την Ομοσπονδία να κάνει λόγο για εντυπωσιακή ανταπόκριση των Κύπριων της Βρετανίας.

Η ηλεκτρονική επιστολή δεν απαιτεί περισσότερο από μισό λεπτό για να σταλεί (στο www.cypriotfederation.org.uk/eez) και ζητά από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει στον Τούρκο ομόλογό του και να ζητήσει απερίφραστα την αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο.

Σχολιάζοντας το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της εκστρατείας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε: «Με τη μέχρι τώρα ανταπόκριση η κοινότητά μας στέλνει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και να πράξει όσα της αναλογούν για να φέρει σε ένα τέλος την παράνομη εισχώρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο κ. Καραολής πρόσθεσε ότι είναι ευγνώμων στους φίλους Βρετανούς βουλευτές που έχουν στηρίξει ξεκάθαρα τις κυπριακές θέσεις στο ζήτημα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη φωνή της παροικίας μας να ακούγεται σε αυτό το κρίσιμο θέμα», κατέληξε.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές στη Βρετανία που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ των Συντηρητικών είπε ότι ως Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο καταδικάζει την παράνομη τουρκική εισχώρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας: «Η Δημοκρατία της Κύπρου έχει ένα κυρίαρχο δικαίωμα, όπως καθορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους της. Η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας εξυπηρετεί μόνο την αύξηση της έντασης στην περιοχή και παρεμποδίζει την πρόοδο προς μια επίλυση της διαίρεσης του νησιού και των κοινοτήτων της Κύπρου».

Η επίσης Συντηρητική βουλευτής Τερέζα Βίλιερς είπε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας. «Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να δίνει άδεια για γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ και η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας. Έχω εγείρει το ζήτημα στο κοινοβούλιο και θα συνεχίζω να πιέζω τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Θέλω οι Βρετανοί Υπουργοί να καταδικάσουν αυτό που συμβαίνει και να θίξουν το ζήτημα στους Τούρκους ομολόγους τους».

Η κα Βίλιερς πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η κατάλληλη αξιοποίηση και εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση «διπλωματίας της κανονιοφόρου» από την Τουρκία ώστε να απειλεί σκάφη που εκτελούν νόμιμες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η βουλευτής των Εργατικών Κέιτ Όσαμορ είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες αγνοούν την κυριαρχία της Κύπρου. «Η Κύπρος έχει το νομικό δικαίωμα πρόσβασης στους φυσικούς πόρους της, που η Τουρκία δεν θα έπρεπε να εμποδίζει. Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να υψώσει ανάστημα έναντι της Τουρκίας επ’ αυτού και προτρέπω τον Υπουργό Εξωτερικών να καλέσει χωρίς περιστροφές την Τουρκία να απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από την ΑΟΖ της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους, επίσης των Εργατικών, σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη μακρά σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κύπρο και το δικαίωμα κάθε χώρας να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους στη διεθνώς αναγνωρισμένη επικράτειά της, ζητά από τον Υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσει εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης την παράνομη εισχώρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να ζητήσει από την Άγκυρα να μη συνεχίσει τέτοιες εμπρηστικές ενέργειες.

Τη στήριξή της στην εκστρατεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας πρόσφερε και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, η αντίστοιχη ομογενειακή οργάνωση των Αρμενίων στη Βρετανία. Με δήλωσή της η οργάνωση καταδικάζει την παράνομη είσοδο τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο. Καλεί δε τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει ισχυρή θέση κατά των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

Τις ευχαριστίες του προς την Επιτροπή των Αρμενίων της Βρετανίας εξέφρασε ο κ. Καραολής, σημειώνοντας ότι «η όλο και πιο εχθρική ρητορική και δράση έναντι των γειτόνων της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι ανησυχητική για όλους στην περιοχή».

Όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «είναι σημαντικό να στεκόμαστε ενωμένοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και εναντίον του απολυταρχισμού σε αυτούς τους δύσκολους και απρόβλεπτους καιρούς».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr