Στις 9 Μαρτίου το Άνοιγμα των Προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.grξεκίνησε ήδη η διαδικασία αξιολόγησης των δύο προσφορών του ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής αξιολογούνται οι τεχνικές προσφορές, ενώ για τις 9 Μαρτίου προγραμματίζεται το άνοιγμα των οικονομικών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τίμημα για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής επιχείρησης δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα που θα έχει η εταιρεία κατά την περίοδο ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Ο προτιμητέος επενδυτής είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ μέσα στη 10ετία (2017-2026). Με αυτούς τους όρους, προβάδισμα αποκτά η πρώτη από τις δύο κοινοπραξίες, των SNAM-Fluxys-Εnagas, τα ίδια κεφάλαια των οποίων ξεπερνούν τα 9,6 δισ. ευρώ. Επίσης, οι τρεις εταιρείες μαζί το 2016 είχαν λειτουργικά κέρδη EBITDA της τάξης των 3,25 δισ. ευρώ.

Η κοινοπραξία των Reganosa-Transgaz είναι σαφώς πολύ μικρότερου μεγέθους διαθέτοντας ίδια κεφάλαια και λειτουργικά κέρδη που είναι στο 1/10 των τριών προαναφερομένων. Συγκεκριμένα, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 930 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη δεν ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες, που σε μέγεθος δεν ξεπερνούν εκείνο του ΔΕΣΦΑ, έχουν την οικονομική στήριξη της EBRD που θεωρητικά είναι απεριόριστη. Σημειώνεται ότι η EBRD συμμετέχει με 28% στο μετοχικό σχήμα και έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr