Έτοιμος για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν, αν προχωρήσουν έρευνες υδρογονανθράκων χωρίς τουρκική έγκριση

 

Τη δήλωση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο εάν προχωρήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, φέρεται να δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι "η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει", μεταδίδει το SigmaLive επικαλούμενο το ΚΥΠΕ.

"Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό", ανέφερε ο Γιγίτ Μπουλούτ στις δηλώσεις του στο TRT.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας το Σάββατο εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα και προειδοποίησε ως και Γαλλία και ΗΠΑ που ενδεχομένως να έδειχναν όπως σημείωσε ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον ακολουθούν στο ταξίδι του στο Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η κίνηση της Κύπρου αποτελεί μονομερή ενέργεια και συνέστησε στον Νίκο Αναστασιάδη να έρθει πρώτα σε συμφωνία με τα Κατεχόμενα, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του γεωτρύπανου.

Σχολίασε, δε, με νόημα, η Τουρκία, έχει τη δυνατότητα να διεξάγει μόνη τέτοιες έρευνες.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr