Προβληματισμός για τις Αντιδράσεις Ενάντια στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα

 

Προβλήματα αναμένεται να συναντήσει η κοινοπραξία Repsol - Enegean, στην οποία έχει κατακυρωθεί το χερσαίο οικόπεδο υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, καθώς η επένδυση φαίνεται να πυροδοτεί αντιδράσεις ανάλογες με αυτές στις Σκουριές για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα ‘Καθημερινή’, φυσικά πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις κατά της επένδυσης στις Σκουριές έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των Ιωαννίνων. Οι πρώτες αντιδράσεις περιλάμβαναν ανάρτηση πανό ενάντια στην επένδυση στις περιοχές των σεισμικών ερευνών, ενώ, στη συνέχεια, στήθηκαν ‘μπλόκα’, εξαιτίας των οποίων πολλές φορές τα συνεργεία της κοινοπραξίας της ισπανικής Repsol με την ελληνική Energean υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τις εργασίες τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν έλειψαν και δολιοφθορές σε μηχανήματα.

Τόσο παράγοντες των εταιρειών του κλάδου, όσο και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι σύμβουλος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Τσιρώνη, εμφανίζεται να συνεργάζεται με τις συγκεκριμένες ομάδες, ενώ και το κόμμα των Οικολόγων, στο οποίο ανήκει ο κ. Τσιρώνης, διαφοροποιήθηκε κατά την πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή τριών συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές. Και αυτό, ενώ την ίδια στιγμή προβληματισμό για τις αντιδράσεις αυτές εκφράζει και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος, όπως αναγνωρίζουν οι εταιρείες, στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι οι πιέσεις των ως άνω ομάδων ανάγκασαν το Δήμο Ζαγορίου να υπαναχωρήσει από την αρχική θετική του απόφαση για τις σεισμικές έρευνες που είχε ξεκινήσει η Respol στην περιοχή του. Οι κινητοποιήσεις, όπως έχει προαναγγελθεί, θα περιλαμβάνουν και τις έρευνες των ΕΛΠΕ στην Άρτα -Πρέβεζα, αλλά και στην Κέρκυρα, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total-ΕΛΠΕ-Edison.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr