Κατενάτσιο βλέπει το υπ. Οικονομικών στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Κλίμα δυσαρέσκειας επικρατεί σε όσους παρακολουθούν την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς οι εμπλεκόμενοι δεν δείχνουν τον απαραίτητο ζήλο ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Ενώ έχουν συμφωνήσει στη μέθοδο με την οποία θα μειωθεί η παρουσία της ΔΕΠΑ στην αγορά λιανικής, εντούτοις το επόμενο βήμα, αυτό δηλαδή που θα επιτρέψει στα πράγματα να προχωρήσουν, το περιμένουν στο υπ. Οικονομικών και στο ΤΑΙΠΕΔ, "αλλά δεν το βλέπουν", όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Εδώ και καιρό, η ΔΕΠΑ με την Shell, έχουν καταλήξει σε έναν "οδικό χάρτη" τόσο για την συμφωνία αγοράς από την πρώτη του μεριδίου της δεύτερης στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής, όσο και για τον τρόπο επίλυσης της μεταξύ τους οικονομικής διαφοράς, εφόσον υπάρξει διαφωνία. Αλλά ακόμη δεν τα έχουν βρει ως προς το τίμημα, και οι εβδομάδες περνούν.

Ναι μεν δηλαδή έχουν συμφωνήσει στον τρόπο αποτίμησης της συναλλαγής, όσο και στον τρόπο διευθέτησης τυχόν διαφωνίας, εκρεμμεί ωστόσο ακόμη η ουσία, δηλαδή η συμφωνία επί του τιμήματος, η οποία οφείλει να έχει κλείσει ως τα τέλη Μαρτίου (χρονοδιαγράμματα μνημονίου), αλλά αρκετά νωρίτερα πρέπει να έχει γίνει η αποτίμηση.

Στην περίπτωση πάντως της ΔΕΠΑ, μετά και το πέρας των πρόσφατων επαφών οικονομικού επιτελείου-δανειστών στο Χίλτον, φαίνεται ότι έχουν ατονήσει τα εναλλακτικά σχέδια αποκρατικοποίησης που προωθεί το ΥΠΕΝ, και έχει πάρει προβάδισμα το αρχικό σχέδιο.

Δηλαδή η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την αγορά του κρατικού ποσοστού 65%. Προϋπόθεση είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την παραμονή της ΔΕΠΑ στην αγορά λιανικής του φυσικού αερίου. Δηλαδή η αγορά από τη Shell του ποσοστού 49% που κατέχει σήμερα η ολλανδική εταιρεία στην ΕΠΑ Αττικής, και η ταυτόχρονη πώληση προς την ιταλική ENI του ποσοστού της ΔΕΠΑ, μεγάλου μέρους ή του συνόλου του ποσοστού 51% που κατέχει η τελευταία σήμερα στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Κατόπιν των παραπάνω η ΔΕΠΑ θα παραμείνει με το σύνολο των μετοχών στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής και με μηδενικό ή μικρό ποσοστό, δηλαδή ως παθητικός μέτοχος, στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Ενα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη, είναι το τι θα γίνει με το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, κατά πόσο δηλαδή θα παραχωρηθεί στην ΕΝΙ ή όχι.

Στην περίπτωση πάντως των ιδιωτικοποιήσεων τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και των ΕΛΠΕ, καθοριστικό ρόλο έχει μέχρι τώρα διαδραματίσει η στάση του υπουργείου Οικονομικών. Του βασικού δηλαδή μετόχου των κρατικών επιχειρήσεων και υπεύθυνου για τις αποκρατικοποιήσεις, υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο ίδιος γνωρίζει καλά τη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων για τους δανειστές και το γεγονός ότι αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν στις εκθέσεις του ESM και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, εν όψει και της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν είναι όλη η κυβέρνηση στο ίδιο κλίμα, φάνηκε κατά τις προ μερικών εβδομάδων συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Εξερχόμενος προ δεκαημέρου της συνάντησης που είχε με τους δανειστές για τις ιδιωτικοποιήσεις, και ερωτηθείς αν συμφωνεί με τα εναλλακτικά σενάρια Σταθάκη, ο κ. Τσακαλώτος είχε απαντήσει «ρωτήστε τον ίδιο», χωρίς να δώσει συνέχεια… 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr