Τον Κομβικό Ρόλο της Ελλάδος στη Δημιουργία του «Διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου» Ανέδειξε η Απογευματινή Συνάντηση ΙΕΝΕ-ΚΕΠΑ

 

Την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή, με πληθώρα μεγάλων και μικρών έργων ενεργειακών υποδομών να βρίσκονται σε εξέλιξη, αναβαθμίζοντας όλο και πιο πολύ τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, ανέδειξε η Απογευματινή Συνάντηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές αερίου της ΝΑ Ευρώπης και τις «Προοπτικές για Έναν Διευρυμένο Νότιο Διάδρομο» (“ Prospects for anExpanded South Corridor”), που διοργάνωσε στις 5 Μαρτίου το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έννοια του «Διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου» (  Expanded South Corridor”) περιλαμβάνει όλα τα πρότζεκτ κατασκευής μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου, τους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης LNG, καθώς και τις Υπόγειες Υποδομές Αποθήκευσης Αερίου ( UGS), που θα τροφοδοτούν το σύστημα με ποσότητες φυσικού αερίου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και οι οποίες στη συνέχεια θα κατευθύνονται προς τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. 

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα, ξεκίνησε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μιχάλη Βερροιόπουλου, η οποία επικεντρώθηκε στο σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και τη στρατηγική σημασία της στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση «Διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου». Την Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ συντόνισε ο κ. John Roberts, διεθνούς φήμης ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και Senior Fellow του Atlantic Council, δίνοντας, παράλληλα, και τη διάσταση της αλληλεπίδρασης των σχετικών πρότζεκτ στο ευρύτερο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. 

Επίσης, εκ μέρους των διοργανωτών, συμμετείχαν με εισαγωγικά τους σχόλια, ο καθ. Δημήτρης Μαυράκης, (Διευθυντής ΚΕΠΑ) και ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης (Πρόεδρος, ΙΕΝΕ). Στη συνέχεια, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ανέλυσε την έννοια του «Διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου» (“ Expanded South Corridor ”), που πρώτο το ΙΕΝΕ διατύπωσε τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών του “ European GasConference” στη Βιέννη. Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου(Διευθυντής Ερευνών, ΙΕΝΕ), περιέγραψε διεξοδικά το ρόλο του LNG στο πλαίσιο του «Διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου». 

Όπως κατέστη σαφές από τις παραπάνω παρουσιάσεις, μέρος του γενικότερου ενεργειακού σκηνικού που συναπαρτίζουν τον υπό διαμόρφωση «Διευρυμένο Νότιο Διάδρομο» αποτελούν πρότζεκτ σημαντικού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η έναρξη κατασκευής εντός του 2018 του διασυνδετηρίου Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού (IGB), η ολοκλήρωση επίσης εντός του τρέχοντος έτους, της επέκτασης και αναβάθμισης του τερματικού LNG στην Ρεβυθούσα, η αναμενόμενη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για την μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και η προώθηση του σχεδίου (από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία) για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med. 

Η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, που ακολούθησε, υπό τον συντονισμό του κ. John Roberts, ήταν αφιερωμένη στην προέλευση των όγκων του φυσικού αερίου που αναμένεται να εισρεύσουν στη ΝΑ Ευρώπη μέσω του συστήματος αγωγών TANAP- TAP από το 2020 και μετά, πέραν των ποσοτήτων από το Αζερμπαϊτζάν. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτρης Μανώλης, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και νυν Managing Director της Medgas και Μέλος Δ. Σ. του ΙΕΝΕ, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, και η έγκριτη αναλύτρια σε θέματα φυσικού αερίου Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη (Τμήμα χωρών Ευξείνου Πόντου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). 

Με το πέρας της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο είναι και το κτίριο που πρώτο στέγασε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. 

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.) Α.Ε. και χορηγός επικοινωνίας το πρωτοπόρο ενεργειακό Portal Energia . gr .

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr