Ισπανική απόβαση στελεχών της Enagas στην Αθήνα - Θέλουν να μπουν στην τροφοδοσία των νησιών με LNG – Ποιους θα δουν

 

Χρήστος Στεφάνου

Στην Αθήνα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του energypress υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ισπανικής εταιρείας φυσικού αερίου Enagas, της εταιρείας που συμμετέχει στην κοινοπραξία με επικεφαλής τη Snam που διεκδικεί την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο η επίσκεψη των στελεχών της ισπανικής εταιρείας, δε σχετίζεται μόνο με την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ και το διαγωνισμό που βρίσκεται στην τελική ευθεία (το πιθανό σενάριο είναι οι δεσμευτικές προσφορές να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα αν και ο σχολαστικός έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείεται να τραβήξει ακόμη περισσότερο).

Στο στόχαστρο της ισπανικής εταιρείας έχει μπει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το project που ανέπτυξε η ΔΕΠΑ  για την τροφοδοσία των νησιών με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. Στη συνέχεια θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για το project  με τη ΔΕΗ. Η Enagas βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον και εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο project σε μια αγορά για την οποία ούτως ή άλλως ενδιαφέρεται όπως δείχνει και η συμμετοχή της στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα η αντιπροσωπεία των στελεχών της Enagas για το σκοπό αυτό αναμένεται να έχει συναντήσεις όχι μόνο με ανθρώπους της ΔΕΠΑ, αλλά και με εκπροσώπους της ΔΕΗ και φυσικά του Ρυθμιστή. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ έχει παρουσιάσει το σχέδιο για την ανάπτυξη της χρήσης του λεγόμενου SSLNG (Small Scale LNG) για τη μεταφορά μικρών φορτίων υγροποιημένου αερίου από μεγάλα τερματικά είτε μέσω ειδικών βυτιοφόρων είτε με μικρά πλοία LNG προς περιφερειακά τερματικά και σταθμούς αποθήκευσης σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το βασικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Για το σχέδιο αυτό βεβαίως κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει το τερματικό της Ρεβυθούσας ως βασική πύλη εισόδου για το LNG όχι μόνο για τα νησιά αλλά και ως εναλλακτικού καύσιμου για τη ναυτιλία. 

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η επιτροπή που είχε συστήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις διασυνδέσεις, είχε καταλήξει στην εκτίμηση ότι υπάρχουν μεγάλα νησιά όπως στο Βορειονατολικό Αιγαίο όπου η βέλτιση λύση είναι η τροφοδοσία με LNG

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της ισπανικής εταιρείας, η Enagas διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πάροχος lng στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει 7 μεγάλα terminals υγροποιημένο φυσικού αερίου σε Βαρκελώνη, Ουέλβα, Καραχένα, Χιχόν, Μπιλμπάο και στο λιμάνι Sagunto. Εκτός Ισπανίας διαθέτει τέρμιναλ στο Μεξικό και τη Χιλή. 

Σε ό,τι αφορά την εμπειρία της σε τροφοδοσία νησιών να αναφερθεί ότι η Enagas ελέγχει το 100% της εταιρείας Gascan, η οποία αναπτύσσει δύο σταθμούς αεριοποίησης στα Κανάρια νησιά. 

Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, τέλος, τα στελέχη της Enagas θα έχουν ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, παρότι στη φάση που βρίσκεται ο διαγωνισμός από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ έχουν σταματήσει για ευνόητους λόγους οι επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr