Τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ "δείχνει" ο Νίκας για τα ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΣΦΑ

 

Την αναφορά άρθρου μας στα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΣΦΑ, ύψους 227,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας (που γίνονται 210 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των χρηματικών εγγυήσεων των Χρηστών του ΕΣΦΑ) σχολιάζει με επιστολή του προς το energypress ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σ. Νίκας.

Στην επιστολή του, ο κ. Νίκας διευκρινίζει ότι τα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα οφείλονται σε τρεις λόγους:

1. Στην αυξημένη κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ το 2017, η οποία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου συγκριτικά με αυτή που είχε προβλεφθεί κατά τον υπολογισμό των χρεώσεων χρήσης ΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ζήτησης άγγιξε το 40% δημιουργώντας υπερανάκτηση εσόδου προ φόρων της τάξης των 66 εκατ. ευρώ.

Τα ανωτέρω αυξημένα έσοδα, όμως, επιστρέφονται στην αγορά μέσω του μηχανισμού χειρισμού της υπερ/υπό-ανάκτησης σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, υπό δυο μορφές:

(α) με την απομείωση της συσσωρευμένης Ανακτήσιμης Διαφοράς που έχει σχηματισθεί λόγω υποανακτήσεων την περίοδο 2006-2016 (την περίοδο αυτή οι διακινηθείσες ποσότητες ήταν σημαντικά χαμηλότερες αυτών που είχαν εκτιμηθεί κατά τη διαμόρφωση του τιμολογίου),

(β) με τη μείωση στα τιμολόγια στο εξής μέσω της διαδικασίας της αναπροσαρμογής αναθεώρησης των τιμολογίων που προβλέπεται στον Κανονισμό Τιμολόγησης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπειτα από αναπροσαρμογή του τιμολογίου που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2017 (Απόφαση ΡΑΕ 997/2017), η υπερανάκτηση εσόδου του 2017:

-κατά 97% μείωσε τη συσσωρευμένη Ανακτήσιμη Διαφορά των παλαιότερων ετών (σε 272,9 εκ. ευρώ από 337,2 εκ. ευρώ στο τέλος του 2017),

-κατά το υπόλοιπο 3% μείωσε το Τιμολόγιο Χρήσης του ΕΣΦΑ (μείωση περίπου κατά 6%). Το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2018.

2. Στη λήψη δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου της 2ης αναβάθμισης της Ρεβυθούσας, το οποίο έχει αναλωθεί εν μέρει, καθώς το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

3. Στη διακράτηση κερδών: το 2017 διανεμήθηκε ως μέρισμα για τη χρήση 2016 το 50% των καθαρών κερδών, ενώ από της συστάσεως του ΔΕΣΦΑ το 2007, διανέμεται ως μέρισμα το 35% των καθαρών κερδών. Το σύνολο των συσσωρευμένων κερδών εις νέο στις 31.12.2017 ανέρχεται σε 257,4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δημιοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και το υπόλοιπο συνεισφέρει στα ταμειακά διαθέσιμα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα χρησιμοποιούνται κατ' αρχήν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ενώ ένα ποσό πρέπει να κρατείται υποχρεωτικώς για την ομαλή χρηματοδότηση των λειτουργιών του ΔΕΣΦΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης (απόθεμα ασφαλείας κεφαλαίου κινήσεως). Τυχόν πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα δύνανται να διανέμονται στους μετόχους.

Συμπερασματικά, στο βαθμό που τα ταμειακά διαθέσιμα οφείλονται σε υπερανάκτηση εσόδου, η σχετική εφαρμογή στην αγορά έχει ήδη συντελεσθεί από τη ΡΑΕ με την απόφαση αναπροσαρμογής του τιμολογίου του Νοεμβρίου 2017 (απόφαση ΡΑΕ 997/2017), ενώ με την απόφασή της του Οκτωβρίου 2017 για αναθεώρηση του Κανονισμού Τιμολόγησης (απόφαση ΡΑΕ 871/2017), η ΡΑΕ έχει θεσπίσει σε πάγια βάση τον μηχανισμό αναπροσαρμογής των τιμολογίων σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr