Τετάρτη κατατίθενται οι βελτιωμένες προσφορές για ΔΕΣΦΑ, και Παρασκευή ανοίγουν

 

Γιώργος Φιντικάκης

Αύριο αναμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις βελτιωμένες προσφορές των δύο μνηστήρων για το ΔΕΣΦΑ, οι οποίες αφού ελεγχθούν για μία-δύο ημέρες, αμέσως μετά θα αποσφραγιστούν.

Έχουν παρέλθει περίπου δύο εβδομάδες από τις 29 Μαρτίου οπότε και οι δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ υπέβαλαν τις αρχικές τους προσφορές, οι οποίες και σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν κινηθεί μεταξύ 400 και 450 εκατ. ευρώ.

Κοινή εκτίμηση όσων παρακολουθούν τις διεργασίες είναι ότι αμφότερα τα κοινοπρακτικά σχήματα «είχαν κρατήσει τα σκάγια τους» για τον τελικό γύρο, γεγονός που συντηρεί ζωντανές τις προσδοκίες πως η πλειοδοσία μπορεί να οδηγήσει σε τίμημα κοντά στο μισό δισ. ευρώ ή και πάνω από αυτό, στο ιδανικό σενάριο.

Αν και φυσικά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι προσφορές, αμφότερα τα τιμήματα, τόσο αυτό της κοινοπραξίας Snam-Fluxys-Enagas, όσο και εκείνο του σχήματος Reganosa-Transgaz- EBRD, είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ ευρώ, σύμφωνα και με τον υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκη. Και επειδή η μεταξύ τους διαφορά είχε κινηθεί χαμηλότερα του 15%, είχε ενεργοποιηθεί ο σχετικός όρος του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει και δεύτερος κύκλος.

Σημειωτέον ότι πριν από πέντε χρόνια στο πρώτο διαγωνισμό, τότε που είχε επικρατήσει η αζέρικη Socar, ο αποτιμητής είχε ορίσει την αξία του 66% του ΔΕΣΦΑ στα 330 εκατ. ευρώ. Αποτίμηση που είχε γίνει σε μια εποχή με υψηλό country risk για τη χώρα, και ενώ το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό.

Επίσης τότε δεν υπήρχαν στο ταμείο της εταιρείας υψηλά διαθέσιμα, όταν αυτά τώρα κινούνται σε επίπεδα 200 εκατ. ευρώ. Άρα σύμφωνα με μια ανάγνωση, είναι λογικό στον υφιστάμενο διαγωνισμό να αναμένεται τίμημα της τάξης των 500 εκατ. ευρω.

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas.

Απέναντι στην "ευρωπαϊκή συμμαχία", αντιπαρατίθεται το σχήμα της θεωρητικά "μικρής" ισπανικής Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Ο πρόεδρος της τελευταίας Suma Chakrabarti είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως μέσα στο 2018, η τράπεζα θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 400-600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr