Ποσοστό 36,25% θα διατηρήσει το Δημόσιο στα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ

 

Θοδωρής Παναγούλης

Στα επίπεδα των ποσοστών που κατέχει και σήμερα το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια θα παραμείνει η συμμετοχή του Δημοσίου επί των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του Ομίλου εν Ελλάδι ακόμα και μετά την πώληση του 50,1% σε στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνεται απολύτως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του energypress, σύμφωνα με το οποίο ο τομέας των υδρογονανθράκων αποτέλεσε ιδιαίτερο μέρος της διαπραγμάτευσης και εν τέλει της συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση.

Συμφωνήθηκε συγκεκριμένα η δημιουργία εταιρείας holding, θυγατρικής 100%, που θα αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα «στεγαστούν» ξεχωριστές εταιρείες, κάθε μία εκ των οποίων θα αντιπροσωπεύει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ για κάποια περιοχή της ελληνικής επικράτειας: Άρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Πατραϊκός Κόλπος, Οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, Κυπαρισσιακός κόλπος. Εκεί προφανώς θα εισφερθούν και οι συμμετοχές στα οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και του Ιονίου, αν τελεσφορήσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί στους οποίους έχουν συμμετάσχει, μέσω κοινοπραξιών, τα ΕΛΠΕ.

Στην holding αυτή, το Δημόσιο, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης και με τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό 36,25%. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα βασιστεί σε αποτίμηση ανεξάρτητων αποτιμητών και η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών μετά την πώληση..

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πάντως, αναμένεται να έχει δημοσιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση του ταμείου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του έτους.

Κατά τα λοιπά, η συμφωνία των μετόχων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περιλαμβάνει στους όρους της διάφορα ζητήματα, όπως η κοινή εκπροσώπηση Δημοσίου και Paneuropean, αυξημένα δικαιώματα βέτο, οριοθετημένη μερισματική πολιτική, υποχρέωση τήρησης των στρατηγικών αποθεμάτων και άλλα. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις Δημόσιο και Paneuropean θα διατηρήσουν μερίδιο 15% η κάθε πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι η κοινή παρουσία εξασφαλίζει το 30% των ψήφων και δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στο νέο σχήμα ακόμη και μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.

Βεβαίως τα αυξημένα δικαιώματα της μειοψηφίας, αλλά και η αφαίρεση του τομέα των υδρογονανθράκων είναι πολύ πιθανό να απομειώσουν σημαντικά το προσδοκώμενο τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό έχει εκτιμηθεί  έσοδο ύψους 500 εκ. ευρώ από την αποκρατικοποίηση, ωστόσο με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, η αξία της εταιρείας είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Με βάση την τωρινή κεφαλαιοποίηση η αξία του 50,1% βρίσκεται στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr