Χ. Φλουδόπουλος: Ποιος μπορεί να αγοράσει το 50,1% των ΕΛΠΕ

 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει η επίσημη πρεμιέρα του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, με τη δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο έχει αναλάβει την πώληση όχι μόνο του μεριδίου του Δημοσίου αλλά και την πώληση των μετοχών της Paneuropean, όπως συμφωνήθηκε πριν το Πάσχα.

Όπως είναι λογικό, η δημοσιοποίηση της συμφωνίας των μετόχων, φούντωσε τη φημολογία για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, για τον διυλιστηριακό όμιλο που με πωλήσεις 7,995 δις ευρώ είναι η επιχείρηση με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα.

Παρά τις ολοένα εντεινόμενες εικασίες ωστόσο, πηγές που είναι σε γνώση των διεργασιών, αναφέρουν ότι με κανέναν πιθανό ενδιαφερόμενο αγοραστή δεν έχουν υπάρξει επαφές σε προχωρημένο στάδιο και ξεκαθαρίζουν ότι η πρώτη πραγματική εικόνα για τους ενδιαφερόμενους θα υπάρξει με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης και την έναρξη του διαγωνισμού τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του capital.gr, ο διαγωνισμός δε θα είναι "ανοικτός”, υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια συμμετοχής που θα αφορούν μεταξύ άλλων τόσο οικονομική επιφάνεια όσο και την εμπειρία του επενδυτή στον κλάδο δραστηριοποίησης των ΕΛΠΕ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όροι του διαγωνισμού δε θα επιτρέπουν σε funds ή σε εταιρείες trading πετρελαίου να συμμετάσχουν αυτόνομα στο διαγωνισμό παρά μόνο σε κοινοπραξία με ομίλους που διαθέτουν εμπειρία στη διύλιση. Και βέβαια θα υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί να προσδώσει περαιτέρω αξία στον όμιλο που έχει ενεργητικό άνω των 7 δις ευρώ και ίδια κεφάλαια άνω των 2,3 δις ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το διαγωνισμό; Οι συνομιλητές του capital.gr αποφεύγουν να μπουν σε ονοματολογία, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη πρόωρη μια τέτοια συζήτηση. Εντούτοις είναι σαφές ότι ο νέος στρατηγικός θα πρέπει να είναι μεγάλος ενεργειακός όμιλος με ενεργή παρουσία και εμπειρία στον τομέα της διύλισης, ενώ εάν πρόκειται για κοινοπρακτικό σχήμα, τότε ο διυλιστηριακός όμιλος θα πρέπει να είναι επικεφαλής.

Μία ακόμη παράμετρος αφορά στο γεγονός ότι ο όμιλος της ΕΛΠΕ ανήκει στην ΕΕ και δεσμεύεται από τους όρους και τους κανονισμούς που ισχύουν για τις ενεργειακούς ομίλους διύλισης στο ευρωπαϊκό δίκαιο,. Παράλληλα η ενεργός ανάμειξη στις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς και σε διεθνή πρότζεκτ ενεργειακών υποδομών, προσδίδει γεωπολιτική διάσταση στην αποκρατικοποίηση.

Αυτό εν πολλοίς είναι το πλαίσιο που συνθέτει το προφίλ του πιθανού αγοραστή του 50,1% των ΕΛΠΕ, που θα διατεθεί προς πώληση από το Δημόσιο (20%) και την Paneuropean (30,1%) με διαδικασίες "fast track” και με την προσδοκία ότι το συνολικό έσοδο που θα προκύψει θα ξεπεράσει κατά πολύ τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ στο χρηματιστήριο (2,45 δις ευρώ).

(capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr