Έως αρχές Μαΐου παραδίδει η ΕΔΕΥ τη γνωμοδότηση επί των συμβάσεων για τα οικόπεδα σε Ιόνιο-Κρήτη

 

Χάρης Αποσπόρης

Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου αναμένεται να παραδώσει η ΕΔΕΥ στο ΥΠΕΝ τη γνωμοδότησή της σχετικά με την αξιολόγηση των συμβάσεων για τις τρεις παραχωρήσεις στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.

Θυμίζουμε ότι στα πλαίσια των δύο σχετικών διαγωνισμών, στις αρχές Μαρτίου δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα. Πρόκειται για την κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ που κατέθεσε προσφορά για τα δύο οικόπεδα, Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και την κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου.

Η αξιολόγηση της ΕΔΕΥ αφορά την τεχνική, νομική και οικονομική διάσταση των συμβάσεων και αποτελεί βεβαίως ένα απαραίτητο βήμα προτού ανακηρυχθούν οι κοινοπραξίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ως προτιμητέοι εταίροι.

Άπαξ και δοθεί το πράσινο φως, θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τις κοινοπραξίες για τις συμβάσεις παραχώρησης με στόχο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών ώστε να ακολουθήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις και οι έρευνες.

Όπως είναι φυσικό, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο εγχώριος κλάδος αποδίδουν μεγάλη έμφαση στη συγκεκριμένη προσπάθεια, καθώς το έμπρακτο ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών, όπως η ExxonMobil, η Total και η Repsol, δημιουργεί προσδοκίες για πιθανές ανακαλύψεις, οι οποίες πάντως θα χρειαστούν το χρόνο τους.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr