Φραγκιαδάκης: 2 δις. από την Εθνική Τράπεζα στον ενεργειακό κλάδο μέσα στην επόμενη τριετία

 

Η ελληνική οικονομία στην παρούσα συγκυρία είναι μια οικονομία προκλήσεων και ευκαιριών, όπως τόνισε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ.

Ο ίδιος σχολίασε πως "η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την ανάκαμψη των παραγωγικών επενδύσεων. Το 2017 είχαμε αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αποτελούν το βασικό συστατικό της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Το επενδυτικό κοινό είναι υπαρκτό και μεγάλο. Σημασία έχει να κατανοήσουμε τη δυναμική των επενδύσεων. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεργειών που διέπουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Οι ενεργειακές επενδύσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα της χώρας (εξόρυξη υδρογονανθράκων κλπ). Πρέπει να συνταχθούν οι δυνάμεις της χώρας γύρω από τους τομείς ανάπτυξης, όπως τον τομέα ενέργειας".

Πρόσθεσε ότι "βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για τον κλάδο. Η παραγωγή, η διανομή, η διασύνδεση, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η ανάγκη ενίσχυσης της αποδοτικότητας, η ενεργειακή αναβάθμιση, η δυναμική που δημιουργείται αφορά όλη τη χώρα.

Επίσης, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ , μονάδες φυσικού αερίου, η επέκταση και βελτίωση των δικτύων και οι διασυνδέσεις των νησιών. Σημαντική είναι και η διασυνοριακή σύνδεση της Ελλάδος στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης.

Στρατηγικής σημασίας είναι τα έργα του ΤΑΡ, του IGB, το πλωτό τερματικό LNG στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αλλαγές στη λιανική, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και του ρεύματος, καθώς η ανάπτυξη υπηρεσιών λιανικής φέρνει προοπτικές για αύξηση της απασχόλησης".

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, ανέφερε πως τα τελευταία χρονια εγχώριες επενδύσεις συνέβησαν παρά τη μειωμένη πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Τις στηρίζει το τραπεζικό σύστημα με 2-3 δις επενδύσεις στις ΑΠΕ που στο μέλλον θα φτάσουν τα 4-5 δις. Στην ενέργεια η προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και ο συνδυασμός τους με εγχώρια κεφάλαια είναι απαραίτητη".

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: "Ο τραπεζικός τομέας θα στηρίξει στο εξής ακόμη περισσότερο τον κλάδο της ενέργειας. Είναι σε θέση οι ελληνικές τράπεζες να είναι καταλύτης των επενδύσεων. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα δώσουμε ως τράπεζα για τα επόμενα 3 χρόνια για αυτές τις επενδύσεις είναι 2 δις. από τα 10 δις. που θα απαιτηθούν συνολικά

Η εθνική τράπεζα ως «ενεργειακή τράπεζα» στηρίζει όλα τα μεγάλα έργα του κλάδου. Ήρθε η στιγμή για τις επενδύσεις να τρέξουν γρηγορότερα".

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr