Σιάμισιης: Γιατί πουλάμε τα ΕΛΠΕ

 

Σε ένα επίκαιρο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της ΗΑΕΕ για την ενέργεια.

Όπως σημείωσε, «τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού τους σχεδίου τα τελευταία χρόνια. Έχουν φθάσει πια σε ένα στάδιο όπου είναι υποχρεωμένα να αυξηθούν και να βγουν και έξω από την ελληνική αγορά εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητές μας. Η αγοραπωλησία αποτελεί μέρος του σχεδίου για την ελληνική εταιρεία και την ελληνική αγορά. Θα είναι κάτι θετικό αν συμβεί (αν συμβεί με τους σωστούς όρους)», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς σημείωσε ότι η ενεργειακή ζήτηση θα πέσει. «Μειώθηκε ήδη και θα μειωθεί περαιτέρω. Υπάρχουν λόγοι όπως είναι η αλλαγή συνηθειών. Όλο και λιγότερο χρησιμοποιούνται τα αυτοκίνητα, έχουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα στα σπίτια μας, στα εργοστάσια. Η μείωση στην Ελλάδα είναι λίγο βραδύτερη. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουμε στην αγορά δεν θα έχουν τόση ζήτηση στο μέλλον. Τώρα έχουμε ένα διαφορετικό ενεργειακό μείγμα. Υπάρχει απομάκρυνση από το λιγνίτη προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το γενικό τοπίο. Η Ευρώπη διψάει για ενέργεια και θα εξακολουθήσουμε να εισάγουμε ενέργεια από τις γειτονικές αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση στη ΝΑ Ευρώπη και έχουμε διάφορα σημεία διασύνδεσης.

Ως ΕΛΠΕ δεν μπορώ παρά να αναφέρομαι στο πετρέλαιο. Η θέση μας είναι πολύ καλή, για τα διυλιστήρια για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση. Οι ΑΠΕ έχουν μεγάλη δυνατότητα επενδύσεων σε όλα τα σενάρια (με ή χωρίς λιγνίτη κλπ). Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται από υγρά καύσιμα. Πρόσφατα, ως χώρα κάναμε ένα πολύ περιεκτικό σχέδιο που επιτρέπει σε εταιρείες όπως εμείς συστηματικά να διερευνήσουμε και να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Υπάρχουν πολλά ευρήματα στην Ανατ. Μεσόγειο (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος), κάτι που μας δίνει την ελπίδα ότι ενδέχεται να έχουμε και εμείς τέτοιες επιτυχίες στην Ελλάδα. Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε σε αυτές τις προσπάθειες, θα έχουμε μια καλύτερη πρόταση για το ενεργειακό μείγμα».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr