H Coral μπαίνει στην προμήθεια αερίου, "βγαίνει" στα Βαλκάνια

 

Χρήστος Στεφάνου

Τα σχέδια της Coral τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και για την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Κύπρου παρουσίασε χθες η διοίκηση της εταιρείας με την αφορμή της έναρξης διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της θυγατρικής του ομίλου Motor Oil.

Η εταιρεία που σήμερα έχει μερίδιο 23% στα καύσιμα με δίκτυο που αντιπροσωπεύει το 15% της αγοράς, δεν έκρυψε την πρόθεσή της για είσοδο στην αγορά αερίου. “Δεν μπορούμε να μη συμμετέχουμε, έχουμε ήδη πάρει άδεια λιανικής και στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συστήματα λιανικής του δικτύου μας. Έχουμε ήδη τους 2 πρώτους πελάτες” ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Coral Γ. Χατζόπουλος , προσθέτοντας ότι αυτήν την περίοδο γίνονται δοκιμαστικές κινήσεις για την τροφοδότηση ακόμη 18 πελατών. “Θα βγούμε στη λιανική της αγοράς αερίου και ενδεχομένως και σε άλλες μορφές ενέργειας” ανέφερε.

Για την Coral το 2017 ήταν μια χρονιά με εξαιρετική σημασία καθώς για πρώτη φορά βγήκε εκτός των συνόρων, ξεκινώντας τη δραστηριοποίησή της στην Κύπρο όπου με την εξαγορά του δικτύου της Lukoil απέκτησε 31 πρατήρια και μερίδιο 8%, που φιλοδοξεί να αυξήσει σε 15% (50 πρατήρια) στην προσεχή διετία. 

Παράλληλα εκτός της Κύπρου αποκτήθηκε 1 πρατήριο στη Σερβία ενώ σε λίγες ημέρες ανοίγει ένα ακόμη στο Βελιγράδι και ακολουθεί ένα ακόμη στο Νόβισαντ. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος Shell επίσης στο Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. Μάλιστα για την ανάπτυξη στις αγορές των Βαλκανίων η Coral στοχεύει να αξιοποιήσει τις αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία από 1,94 δις ευρώ πωλήσεις που αντιστοιχούν σε 5,5 εκ. ευρώ την ημέρα, φέτος αναμένεται να υπάρξει αύξηση στα 2,4 δις λόγω της αύξησης των τιμών αλλά και της εισόδου της εταιρείας στα καύσιμα ναυτιλίας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι λειτουργικά κέρδη EBITDA 44 εκ. ευρώ. Για φέτος σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 35 εκ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη 8 νέων πρατηρίων στην ελληνική αγορά (κυρίως σε αυτοκινητόδρομους) αλλά και στις επενδύσεις στα Βαλκάνια και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των επενδύσεων την τελευταία πενταετία ήταν 17 εκ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί κυρίως για την αναδιάταξη του δικτύου φτάνει τα 85 εκ. ευρώ. 

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Πέραμα και τα Χανιά, με 72 δεξαμενές και συνολική χωρητικότητα 150.493m3.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr