Παράταση ως τις 30 Μαΐου στις προσφορές για τα ΕΛΠΕ - Τι ρωτούν οι ενδιαφερόμενοι

 

Χρήστος Στεφάνου

(upd: 11:55) Παρατείνεται ως τις 30 Μαΐου η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, ενώ ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία που αφορούσε στην παροχή διευκρινιστικών απαντήσεων σε σχέση με το διαγωνισμό.

Από αυτήν τη διαδικασία μάλιστα προκύπτουν και ορισμένες ειδήσεις καθώς αφενός ξεκαθαρίζονται ορισμένα ζητήματα κυρίως σε σχέση με τις εταιρείες που μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να διεκδικήσουν το πλειοψηφικό πακέτο του ομίλου.

Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί (ολιγοήμερη) παράταση στην ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς αυτό έχει ζητηθεί από κάποιους εκ των συμμετεχόντων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά των πωλητών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και η διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, συνήθως σε ανάλογους διαγωνισμούς στο πρόσφατο παρελθόν, ανάλογα αιτήματα είχαν ικανοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εάν εγκριθεί παράταση αυτή θα είναι ολιγοήμερη.

Τώρα σε σχέση με τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν για τη διαδικασία από τους ενδιαφερόμενους, ζητήθηκαν συνολικά 8 διευκρινίσεις, με πιο ενδιαφέρουσα εκείνη που αφορά στο εάν ισχύουν στο διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ οι δεσμεύσεις που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί διαγωνισμών. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι ο διαγωνισμός διέπεται από τη νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011). Πρακτικά δηλαδή διευκρινίζεται ότι ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή σε εταιρείες από όλα τα κράτη, με μόνους περιορισμούς τα κράτη ή τα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν διεθνείς κυρώσεις (από την ΕΕ ή και τον ΟΗΕ). 

Στα υπόλοιπα ερωτήματα οι συμμετέχοντες ζήτησαν διευκρινίσεις σε σχέση: 

  • Με τον ακριβή αριθμό των μετοχών που θα διατεθούν  αλλά και για την πρόβλεψη πώλησης τουλάχιστον του 50,1%. 
  • Για το σύμφωνο πώλησης και σε ποιο στάδιο αυτό θα οριστικοποιηθεί
  • Για το σε ποιο στάδιο του διαγωνισμού θα πρέπει να πληρούνται από τους ενδιαφερόμενους τα κριτήρια συμμετοχής  που έχουν οριστεί (το ερώτημα τέθηκε από δύο συμμετέχοντες)
  • Για  τα κριτήρια οικονομικής επάρκειας των συμμετεχόντων
  • Για τα δικαιώματα που θα έχει στο μάνατζμεντ ο  προτιμητέος επενδυτής
  • Για το εάν μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιες δραστηριότητες με τα ΕΛΠΕ από χώρες όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr