Γ. Μπασιάς: Σε φάση ολοκλήρωσης η αξιολόγηση προσφορών για την έρευνα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, φιλοξενούμενος στη ραδιοφωνική εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μίλησε διεξοδικά για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

‘Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της ΕΡΤ, ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η αξιολόγηση των προσφορών, η οποία πρόκειται να κατατεθεί στον υπουργό και σε περίπτωση έγκρισής της θα συζητηθούν επιμέρους θέματα με τις εταιρίες.  ώστε να προκύψει το τελικό κείμενο, το οποίο πάλι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο, ώστε να καταλήξει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να εγκριθούν από τη Βουλή οι καινούργιες συμβάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ υπογράμμισε, ότι τα τρία πρώτα χρόνια σ’ αυτές τις περιοχές θα γίνουν έρευνες και όχι εξορύξεις, καθώς οι επενδύσεις σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλες, με μεγάλο ρίσκο και ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί κολοσσοί, συμπράττουν για να μειώσουν τους οικονομικούς κινδύνους. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, πως μία σοβαρή γεώτρηση σε προχωρημένο πια στάδιο («όταν προσδιορίσεις ένα πιθανό κοίτασμα»), φθάνει σε ύψος 100-150 εκατομμυρίων.

Ο κ. Μπασιάς εξήγησε πως το μπλοκ στην περιοχή του Ιονίου, που βρίσκεται 40-50 χλμ δυτικά των νησιών, είναι «μία πιο εύκολη περίπτωση» καθώς στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης τόσο το βάθος, όσο και η μορφολογία του υποθαλάσσιου χώρου δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Τέλος, ο κ. Μπασιάς περιέγραψε το οικονομικό πλαίσιο για τα οφέλη, που θα έχει η χώρα μας από αυτή την δραστηριότητα. Από τη στιγμή που θα δοθεί έγκριση από το Κοινοβούλιο οι εταιρίες καταθέτουν στην ΕΔΕΥ ένα ποσό για την υπογραφή της συμφωνίας (signature bonus) και ακολούθως καταβάλλουν ένα ποσό ως ενοίκιο για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο σε ετήσια βάση. Όταν δε ξεκινήσει η εκμετάλλευση, καταβάλλεται επιπλέον μπόνους κι άλλο ένα με την πρώτη παραγωγή. Και φυσικά κατά την παραγωγή υπάρχει το μέρισμα, που θα έχει συμφωνηθεί να παίρνει η χώρα μας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr