Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια κόβουν τις αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν υπό τον φόβο των κυρώσεων

 

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια περιορίζουν τις αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη, δήλωσαν πηγές της αγοράς στο Reuters. 

Στις 4 Μαίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου την απόφαση του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της χώρας. Οι κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια περίοδο προσαρμογής 180 ημερών που λήγει στις 4 Νοεμβρίου. 

«Δεν μπορούμε να αψηφήσουμε τις ΗΠΑ» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος από την ιταλική Saras, η οποία διαχειρίζεται διυλιστήρια στην Σαρδηνία που παράγει 300.000 βαρέλια την ημέρα. H ίδια πηγή πρόσθεσε πως η Saras προσπαθεί να καθορίσει πως θα διακόψει τις αγορές ιρανικού αργού εντός της περιόδου των 180 ημερών. «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι μπορεί να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά στην πράξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» επισήμανε. 

Η γαλλική Total, οι ιταλικές Eni και Saras, οι ισπανικές Repsol και Cespa και τα EΛΠΕ, ετοιμάζονται να διακόψουν τις αγορές ιρανικού αργού μόλις τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις, υπογράμμισε η πηγή. 

Τα διυλιστήρια αυτά αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών ιρανικού αργού, που αποτελούν συνολικά περίπου το ένα πέμπτο των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας. Οι πωλήσεις αργού του Ιράν σε ξένους αγοραστές ανέρχονταν περίπου σε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Reuters και η Eurostat. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών κατευθύνεται στην Ασία. 

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την κρατική ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία, θα συνεχίσουν να αγοράζουν φορτία μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, τόνισαν οι πηγές.

(euro2day.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr