ΕΛΠΕ: Στρατηγική επιλογή η παρουσία στην εμπορία αερίου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να πουλήσουν είτε να αγοράσουν στη ΔΕΠΑ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Στρατηγική επιλογή για τον όμιλο των ΕΛΠΕ παραμένει η υπόθεση της εμπορίας στο φυσικό αέριο, δίχως να ενδιαφέρονται για τα δίκτυα.

Σε αυτό το δίπτυχο διαμορφώνεται η πολιτική των ΕΛΠΕ αναφορικά με το ποσοστό 35% που κατέχουν στη ΔΕΠΑ, όπως έγινε σαφές και κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ελληνικού πετρελαικού ομίλου.

Αν και ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νέου στρατηγικού τους επενδυτή, εντούτοις η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της είναι η ενεργή παρουσία στην εμπορία αερίου και όχι στα δίκτυα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον βρεθεί αγοραστής και προτείνει μια επωφελή τιμή, τα ΕΛΠΕ θα πουλήσουν το 35% στη ΔΕΠΑ υποδομές που πρόκειται να δημιουργηθεί. Παράλληλα, εφόσον μπορέσουν να έχουν πλειοψηφικό έλεγχο στη ΔΕΠΑ εμπορία, τότε θα αγοράσουν και το προς πώληση πακέτο μετοχών του Δημοσίου (50,1% της ΔΕΠΑ εμπορία) και θα ενεργοποιηθούν εκεί περαιτέρω. Αν από την άλλη κρίνουν ότι συμφέρει η πώληση και του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορία, τότε θα προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, και θα δραστηριοποιηθούν στην εμπορία αερίου με άλλο σχήμα.

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση ότι δεν έχει κανένα νόημα να κρατά ένα ποσοστό σε εταιρεία όπου διατηρεί μειοψηφικό ρόλο, η διοίκηση των ΕΛΠΕ έκανε και χθες σαφές πως αν το προσφερόμενο τίμημα για την πώληση των δικτύων της ΔΕΠΑ είναι επωφελές, τότε ασφαλώς και θα το δώσει.

Είναι προφανές ότι η τύχη της ΔΕΠΑ βρίσκεται στα χέρια του αυριανού αγοραστή των ΕΛΠΕ. Από το κατά πόσο αυτός θα ενδιαφέρεται ή όχι για την αγορά φυσικού αερίου, θα κριθεί και η πώληση των δύο θυγατρικών, της “ΔΕΠΑ Υποδομών”, και της “ΔΕΠΑ Εμπορίας”, διαδικασία που τοποθετείται προς τα τέλη του έτους.

Αν ο καινούργιος στρατηγικός επενδυτής των ΕΛΠΕ κρίνει ότι η παραμονή του ως παθητικός μέτοχος στη ΔΕΠΑ χωρίς τον έλεγχο του μάνατζμεντ, δεν του προσφέρει υπεραξίες- άποψη της σημερινής διοίκησης των ΕΛΠΕ- τότε θα ανάψει αυτόματα το πράσινο φως για πώληση του ποσοστού του 35%. Σε αυτή τη περίπτωση θα δούμε να επαναλαμβάνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ το "μοντέλο ΔΕΣΦΑ". Δηλαδή κράτος και ΕΛΠΕ να πωλούν τις συμμετοχές τους από κοινού.

Στη πράξη τα παραπάνω δείχνουν ότι ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, τι και πως θα πουληθεί από τη ΔΕΠΑ, και πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στον αέρα. Αν και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σπάσει στα δύο τη ΔΕΠΑ και να πουλήσει μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία δικτύων, και πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία εμπορίας, η απόφαση γύρω από το ποσοστό που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στην εταιρεία, παραμένει ζητούμενο.

Αν ο νέος αγοραστής αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό του στη ΔΕΠΑ, μαζί με εκείνο του Δημοσίου, τότε τα δίκτυα θα πουληθούν, κατά 49%, και όχι 14%, όπως έχει κάνει σαφές ο κ. Σταθάκης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr