Αναλυτές "βλέπουν" μια σχετική κανονικότητα στις τιμές πετρελαίου, ευάλωτη όμως σε εκρηκτικές γεωπολιτικές εξελίξεις

 

Στοιχεία που προκαλούν ελαφριά νευρικότητα διαφαίνονται σήμερα στην αγορά πετρελαίου με δύο ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, αφενός το γεγονός της αύξησης της ρωσικής και αμερικανικής παραγωγής και αφετέρου οι προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης από την Ασία.

Να θυμίσουμε, ότι άμεσα προβλέπεται να συνεδριάσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε μια τελευταία εξέλιξη, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Gazprom Neft ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει  αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων κατά 1,5%-2% το 2018, διατηρώντας παράλληλα, την παραγωγή πετρελαίου στο επίπεδο του 2017.

Οι κινήσεις των τιμών πετρελαίου

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο τεσσάρων σεντς, στα 76,5 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) από την άλλη υποχωρεί κατά 8 σεντ στα 65,66 δολάρια το βαρέλι. Το spread μεταξύ των δύο πετρελαϊκών συμβολαίων υπερβαίνει έτσι και πάλι τα 10 δολάρια.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι το προσεχές διάστημα οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται γύρω από αυτά τα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα έχουμε κάποια εκρηκτική εξέλιξη στο γεωπολιτικό πεδίο. Οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν εν πολλοίς στάση αναμονής έως την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στην οποία πιθανότατα το καρτέλ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν να αυξήσουν την προσφορά τους στην αγορά, για να καλύψουν το κενό χωρών, όπως η Βενεζουέλα.

Ριάντ και Μόσχα θέλουν να αποτρέψουν μία υπερβολική άνοδο των τιμών. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να δουν την τιμή να υποχωρεί σημαντικά από τα σημερινά επίπεδα, αλλά να διατηρείται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς περαιτέρω πτώση της θα σήμαινε απώλεια πολύτιμων εσόδων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr