ΕΔΕΥ: Η άγνωστη κρατική "πετρελαϊκή" που βγάζει κέρδη με το καλημέρα

 

Η κύρωση με νόμο των 4 συμβάσεων μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δ. Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή στο ΒΔ Ιόνιο, οδήγησε στην είσπραξη για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου των πρώτων εσόδων από τα πετρέλαια. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 3.412.000 ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από τις εταιρείες ΕΛΠΕ,  Edison, Total και Energean, που ανέλαβαν την έρευνα και εκμετάλλευση των τεσσάρων περιοχών.

Η δημοσιοποίηση των πρώτων συμβολικών εσόδων από το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων περιλαμβάνεται στον ισολογισμό που δημοσιοποίησε κατά ΔΛΠ, η "άγνωστη πετρελαϊκή” εταιρεία του δημοσίου, η περίφημη ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων). Είναι ο τρίτος ισολογισμός που δημοσιεύεται από την εταιρεία, η οποία το 2017 στο σκέλος των εσόδων περιορίστηκε μόνο στις εισροές που προβλέπονται από τον ιδρυτικό της νόμο από τον προϋπολογισμό (388.502,67 ευρώ, με έξοδα 376.050,85 ευρώ). 

Το 2017 πάντως ήταν μια πλούσια σε δραστηριότητες για την ΕΔΕΥ χρονιά. 

Καταρχάς πέρυσι ξεκίνησε η εκστρατεία για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό παραχώρησης στην περιοχή ΝΔ της Κρήτης και στο Ιόνιο. Επίσης σε τεχνικό επίπεδο καθώς οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της αγοράς στην περιοχή, η ΕΔΕΥ προχώρησε σε συμφωνίες με τα πολυτεχνεία Κρήτης και Πάτρας, με τα οποία συνεργάζεται για προσομοιώσεις σεισμικών δεδομένων, δημιουργία βάσης δεδομένων, χαρτογράφηση ρηγμάτων κλπ. Επίσης έγινε επεξεργασία γεωφυσικών και γεωλογικών δεδομένων στη Δ. Ελλάδα και οι μελέτες που έγιναν παρουσιάστηκαν σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος ή πωλήθηκαν σε εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς. 

Παράλληλα πέρυσι συστήθηκε η ομάδα εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ασφάλεια των υπεράκτιων γεωτρήσεων μετά από συνεργασία της ΕΔΕΥ με την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα  EBRD και την DNV-GL

Φέτος και μέχρι τη σύνταξη του ισολογισμού είχαμε την κύρωση  με νόμο των τεσσάρων συμβάσεων για τις χερσαίες περιοχές Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο και το οικόπεδο 2 στο ΒΔ Ιόνιο, που οδήγησε και στην είσπραξη των πρώτων αξιοσημείωτων εσόδων για την εταιρεία. 

Σχεδιασμός - ομοιότητες με Zohr
Τα επόμενα τρία χρόνια όπως τονίζει η ΕΔΕΥ θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον ενεργειακό προγραμματισμό της χώρας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη γεωγραφική θέση της χώρας και στις ομοιότητες που υπάρχουν με τα πετρώματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Η θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης,  όπως τονίζει η έκθεση της ΕΔΕΥ, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα, και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο η του Λεβιάθαν στο Ισραήλ. Όλα αυτά τα κοιτάσματα είναι αερίου, ανακαλυφθήκαν, δε την τελευταία πενταετία με μια σειρά γεωτρήσεων.

Επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις δίνουν και τα μεγάλα έργα μεταφοράς αερίου από την Αν. Μεσόγειο προς την Ευρώπη, δηλαδή ο αγωγός TAP και το πρότζεκτ Eastmed σημειώνει η έκθεση. 

Καινούριοι διαγωνισμοί

Τέλος η έκθεση αναφέρει ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια η ΕΔΕΥ στοχεύει στην πρόσκτηση νέων θαλάσσιων σεισμικών δεδομένων την επανεπεξεργασία των υπαρχόντων στοιχείων σε επιλεγμένες περιοχές και την διοργάνωση ενός νέου γύρου παραχωρήσεων. Ο διαγωνισμός θα μπορέσει να διεξαχθεί με δεδομένα που θα προέρχονται επίσης από την συμβατική επιστροφή του 20 - 25% των παραχωρήσεων από τις εταιρείες.

Τέλος εάν και εφόσον προχωρήσουν με επιτυχία οι πρώτες γεωτρήσεις και ενισχυθούν οι δραστηριότητες παραγωγής υδρογοναθράκων στη χώρα, η ΕΔΕΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει δική της ομάδα παραγωγής. 

Ποια είναι η ΕΔΕΥ

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., είναι ο δημόσιος φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, με αποκλειστική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου (100%), ωστόσο λειτουργεί ανεξάρτητα ως ιδιωτική οικονομική οντότητα.

Οι δραστηριότητες της εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει:
• την συγκέντρωση, αποθήκευση, επεξεργασία, αποτίμηση και διαχείριση ερευνητικών δεδομένων
• τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας δεδομένων
• την εισήγηση προς τον Υπ. ΠΕΝ των προς παραχώρηση προτεινόμενων περιοχών, την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών και προβολή τους στη διεθνή αγορά, 

• την αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στους διαγωνισμούς, 
• τη διαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων, 
• την εισήγηση στον Υπ. ΠΕΝ για τη χορήγηση των αδειών, 
• την παρακολούθηση και έλεγχο της ορθής εκτέλεσης των όρων των συμβάσεων, 
• την εκπόνηση Κανονισμών Ασφαλείας, Υγείας & Περιβάλλοντος, 

• την παρακολούθηση και ανάλυση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς ιδιαίτερα σε θέματα Έρευνας Παραγωγής Υδρογονανθράκων, 
• τη μόνιμη συνεργασία με Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr