Λακκοτρύπης: Κυοφορούνται εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου

 

Στις σημαντικές εξελίξεις που μεσολάβησαν το τελευταίο έτος, όπως η νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα Καλυψώ, που χαρακτήρισε τη βορειότερη ανακάλυψη (πιο βόρεια δηλαδή από το Δέλτα του Νείλου, όπου εντοπίζονται οι πόροι που δημιουργούν τους υδρογονάνθρακες) αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Πρόκειται για ανακάλυψη που προσθέτει νέους πόρους στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο τη Κύπρου, ενώ έπεται των ερευνών στο τεμαχιο 11, όπου δεν ανακαλύφθηκαν αξιόλογοι πόροι.

Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι «σε πλήρη αναντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο απείλησε με βία τις εργασίες των πλοίων που βρέθηκαν εκεί για τις ανάγκες των ερευνών κι ενώ εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των όμορων χωρών…». Εξήγησε ότι ο λόγος που παρουσίασε η Τουρκία για την παρέμβασή της ήταν η προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και αμφισβήτησε το κατά πόσον περιορίζοντας την κυπριακή AOZ η Τουρκία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε επίσης για το κοίτασμα της Αφροδίτης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι σε προχωρημένο στάδιο συνεργασίας με την ΕΕ για προώθηση διακρατικών συνεργασιών και σχολίασε την αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στον East Med με δύο νέα project 100 εκατ. ευρώ για την όδευση του φυσικού αερίου και για τις μελέτες του αγωγού προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρω.

Τους επόμενους μηνες η χώρα αρχίζει τις εργασίες και στο τεμάχιο 10 με την ExxonMobil και η προσμονή είναι μεγάλη. Καλύτερη εικόνα αναμένεται και για το κοίτασμα Καλυψώ, ενώ εξελίξεις κυοφορούνται και για το τεμάχιο 3 με ENI και Total.

Η ανακάλυψη του Kαλυψώ τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα οικόπεδα, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη που μίλησε επίσης για τις διακρατικές συνεργασίες τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr