Αναμένεται θερμό Φθινόπωρο στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου

 

 

Τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή και τις τελευταίες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και τη δυνατότητα της Τουρκίας να επηρεάσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ανέλυσαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός και ο νομικός Αντώνης Στυλιανού.

Η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσπάθεια εκμετάλλευσής τους με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ε.Ε. και τη μερική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ενέχει επιπλοκές που ξεφεύγουν του αυστηρά ενεργειακού ζητήματος και πάνε σε θέματα ασφαλείας και εθνικών συμφερόντων των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και των μεγάλων δυνάμεων, είπε  ο Δρ Κοντός.

Επιπλέον, ο κ. Κοντός τόνισε τη σημασία που διαδραματίζει στην παρούσα φάση αλλά και μελλοντικά η Ανατολική Μεσόγειος, ως της απόληξης της Κινέζικης εξόδου γνωστής ως «One Belt one Road». Η Τουρκία, όπως επεσήμανε, εμπλέκεται στη νότια πτυχή του έργου ως διαμετακομιστικός σταθμός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του Ιράν και τον φόβο της Τουρκιάς να αποκλειστεί από τη νομή των εσόδων της περιοχής.

 Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανού μίλησε για τεκτονικές, γεωπολιτικές αλλαγές στα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Ιδιαίτερα για την Τουρκία, είπε πως παίζει πολλά χαρτιά, επιδιώκοντας εμπλοκή στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Αν χάσει το τρένο στην περιοχή, σημαίνει ότι τερματίζονται οι ορέξεις και επιδιώξεις της να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη», είπε.

Ο κ. Στυλιανού είπε πως η πλευρά μας διαθέτει πολλά νομικά όπλα στη φαρέτρα της, προκειμένου να προλάβει τις επιδιώξεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της δημιουργίας ενός άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, και αναμένεται ένα θερμό Φθινόπωρο.

Ο Δρ. Κοντός αναφέρθηκε και στη σημασία των συντελεστών ισχύος και των εμπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή.

(sigmalive)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr