Κόκκινος Συναγερμός για Επερχόμενο Καύσωνα σε Πορτογαλία και Ισπανία - Ζοφερή Πρόβλεψη για Σπάσιμο του Ρεκόρ της Αθήνας

Κόκκινος Συναγερμός για Επερχόμενο Καύσωνα σε Πορτογαλία και Ισπανία - Ζοφερή Πρόβλεψη για Σπάσιμο του Ρεκόρ της Αθήνας
 energia.gr
 Πεμ, 2 Αυγούστου 2018 - 19:07
 
 

 Η Ευρώπη μαστίζεται από καύσωνα και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες -ρεκόρστις αμέσως προσεχείς ημέρες. Το πανευρωπαϊκό... ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1977 εξακολουθεί να κατέχει, όμως, η Αθήνα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία εξαιτίας των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα των δύο χωρών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί ενδεχόμενης κατάρριξης του αθηναϊκού ρεκόρ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση που ισχύει έως και την Κυριακή, στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια.

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm που παρέχει πληροφόρηση για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων έχει ήδη προειδοποιήσει για θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου, που χαρακτηρίζει λίαν επικίνδυνη κατάσταση για την ανθρώπινη ζωή, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπάνταχοθ, στην Ισπανία.

Το καταγεγγραμμένο εθνικό ρεκόρ της Πορτογαλίας είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου, το 2003, ενώ το αντίστοιχο ισπανικό καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο, με 47,3 βαθμούς.

Από τις αρχές του έτους, ο καιρός στην Πορτογαλία υπήρξε αρκετά δροσερός και υγρός, σε σχέση με άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για "κατάσταση συναγερμού" αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.

Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr