Στην τελική ευθεία Glencore και Vitol για τα ΕΛΠΕ

 

Εντός του τρέχοντος διμήνου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Η διαδικασία ήδη προχωρά με ταχύτητα και έως τα τέλη Αυγούστου θα έχει γίνει γνωστός ο ανεξάρτητος εκτιμητής που θα αναλάβει, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, την εκπόνηση ανεξάρτητης αποτίμησης των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, οι δύο κύριοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, η Glencore και η Vitol, προχωρούν στην αξιολόγηση των απαιτούμενων στοιχείων που αναρτώνται στο VDR (virtual data room) προκειμένου να προβούν στη σύνταξη του φακέλου των προσφορών που θα καταθέσουν.

Η διαδικασία παραχώρησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα ΕΛΠΕ και του μάνατζμεντ, καθώς και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου, έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για υψηλό τίμημα. Με το αργό να βρίσκεται σε τροχιά ράλι, το ευρώ να ενισχύεται και τα περιθώρια διύλισης της Μεσογείου να δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι εκτιμήσεις για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου των ΕΛΠΕ για λειτουργικά κέρδη (EBITDA ) σε ένα εύρος της τάξης των 600 έως 900 εκατ. ευρώ παραμένουν θετικές.

Η αγορά βλέπει, επίσης, μεγάλες υπεραξίες στη στρατηγική τοποθέτηση των ΕΛΠΕ σε μια περιοχή και μια αγορά-πύλη από και προς την Ε.Ε., μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός πως η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων θα αποτελέσει εγχείρημα με σημαντικά υψηλό βαθμό δυσκολίας και θα απαιτηθεί συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δίχως να παραγνωρίζεται η σημασία του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

Ανεξάρτητη αποτίμηση

Υπενθυμίζεται πως, μέσω του διαγωνισμού που διενεργείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παραχωρείται τουλάχιστον το 50,1% των μετοχών, με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρεί το 20%, από το 35,48% που κατέχει σήμερα, και την πλευρά Λάτση (Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) το 30,1%, από 45,47% που κατέχει σήμερα. Στην πρώτη φάση, της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, εμφανίστηκαν οι εταιρείες Glencore, Vitol, η Carbon Asset Management από τα ΗΑΕ, η Alrai Group από το Ιράκ και η GFC Alliance. Εκτός από τις δύο πρώτες διεθνώς γνωστές εταιρείες trading, οι υπόλοιπες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Το Ταμείο προχώρησε προ ημερών στη δημοσιοποίηση πρόσκλησης (RFP) προς πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον χρηματοοικονομικό χώρο προκειμένου να υποβάλουν προσφορές για την ανάθεση του έργου της ανεξάρτητης αποτίμησης των ΕΛΠΕ. H προθεσμία υποβολής των προσφορών εκπνέει στις 14 Αυγούστου. Μετά την επιλογή του συμβούλου αποτίμησης, υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την ολοκλήρωση του έργου. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που ξεκίνησε στις 19/7, θα οδηγήσει στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, η οποία εκτιμάται περί τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι δύο "μνηστήρες"

Η Glencore αποτελεί κολοσσό εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων, με χρηματιστηριακή αξία 46 δισ. δολαρίων. Διακινεί περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου και προϊόντων, το 4% του άνθρακα, ενώ έχει ακόμα ισχυρότερη παρουσία στο εμπόριο μετάλλων (8% στο αλουμίνιο, 13% στον ψευδάργυρο, 14% στο νικέλιο, 10% στον μόλυβδο, 23% στο κοβάλτιο). Στο πετρέλαιο καθημερινά διακινεί 6 εκατ. βαρέλια και άλλων παράγωγων προϊόντων. Τον Μάιο του 2011 εισήλθε στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κόνγκ, ενώ το 2017 είχε παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, λειτουργική κερδοφορία 14,8 δισ. δολαρίων και απασχολούσε 146.000 εργαζομένους. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Λάρκο, ενώ έχει ευρεία συνεργασία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, αγοράζοντας μέσω προθεσμιακών συμβολαίων μεγάλο μέρος της παραγωγής της. Εκ των βασικών της μετόχων είναι ο Τέλης Μυστακίδης, στενός συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου, I. Glasenberg, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της εταιρείας.

Η Vitol, αντίστοιχα, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος trader πετρελαίου, καθώς διακινεί πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Με πωλήσεις 181 δισ. δολαρίων, το 2017 παρέδωσε 349 εκατ. τόνους πετρελαίου και προϊόντων, δηλαδή 11 φορές οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις μαζί των ΕΛΠΕ και της Motor Oil. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε καταθέσει πρόταση για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη, ωστόσο τελικά επέλεξε ως προορισμό της την Κύπρο. Επίσης συνεργάζεται και με τα δύο ελληνικά διυλιστήρια ως trader.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr