Αρχίζουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Noble για το «Αφροδίτη»

 

Τη θέση της Κυβέρνησης ενόψει της αναμενόμενα σκληρής διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» επεξηγεί αύριο σε τεχνοκράτες των κομμάτων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας.

Η εβδομάδα που αρχίζει είναι εξαιρετικά κρίσιμη και, όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, πρώτο μήνυμα της Δημοκρατίας προς Noble και συν αυτή θα είναι ότι:   «Η τελευταία πρόταση, που κατατέθηκε τον Ιούνιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή».

Άλλωστε, με την ισχύουσα πρόταση των εταιρειών η απώλεια εσόδων του κράτους εκτοξεύεται σε βάθος 10ετίας στα 2.3 δις ευρώ.

Τα κόμματα γνωρίζουν ήδη το περιθώριο ποσοστών μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Κυριότερο στοιχείο αυτού, είναι, όπως επίσης αποκαλύπτει το Σίγμα, ότι:  

«Δεν μπορεί η τελική συμφωνία εκμετάλλευσης να προνοεί διαμοιρασμό εσόδων που να δημιουργεί θετική ισορροπία υπέρ των εταιρειών και όχι υπέρ της Δημοκρατίας. Θέση που ερμηνεύεται ότι ούτε το 50-50  μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας».

Όσον αφορά τώρα κατηγορίες από κύκλους που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων, περί καθυστέρησης, αρμόδια πηγή με την οποία συνομιλήσαμε ξεκαθάρισε ότι:  «Επιδιώκουμε πάντα και ακούμε τις συμβουλές τόσο των Γάλλων Εξωτερικών Συμβούλων της Beicip όσο και της ΕΥΚ, ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθούν οι τεχνοκράτες πως δεν λειτουργούμε σε πολιτικό κενό και δεν μπορούσαμε να πάρουμε μονομερώς αποφάσεις χωρίς ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα. Θα γίνουν όλα με πλήρη διαφάνεια γιατί μιλάμε για ποσά δισεκατομμυρίων.»   

Στο μεταξύ, το Σίγμα πληροφορείται πως έχουν ολοκληρωθεί τα εργαστήρια για κατάληξη στο μέγεθος του κοιτάσματος «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6, το οποίο εκμεταλλεύεται η ΤΟΤΑΛ.

Αν και ο σταθμός γνωρίζει πού ακριβώς καταλήγουν οι τεχνοκράτες, περιορίζεται επί του παρόντος να πει πως πρόκειται απλά για καλού μεγέθους κοίτασμα.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις επί τούτου πριν από το τέλος του χρόνου γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο σωρηδόν ανακοινώσεων αφού θα αναμένονται τον ίδιο χρόνο και τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10.

(του Χρίστου Χαραλάμπους, SigmaLive.com)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr