ΡΑΕ: Κλειδώνει σήμερα την εισήγηση για τις ανώτατες τιμές πώλησης καυσίμων - Ανοικτό το ενδεχόμενο πρότασης επιβολής πλαφόν σε νησιά

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μελετά … τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επιδιώκοντας να τεκμηριώσει την εισήγηση της προς αυτό για την αναγκαιότητα η μη επιβολής ανώτατων τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η ΡΑΕ εξετάζει την οικονομοτεχνική ανάλυση των 30 σελίδων που έχει παραλάβει από τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας και αναζητά κατά πόσο δικαιολογούνται οι τιμές των 2 ευρώ που εμφανίζονται σε πληθώρα νησιών της χώρας. Το κλειδί είναι η έρευνα επί του μεταφορικού κόστους των καυσίμων αλλά και των περιθωρίων κέρδους του κλάδου εμπορίας και λιανικής σε αυτές τις περιοχές.

Η Αρχή αναμένεται, όπως αναφέρουν πηγές, να καταλήγει σήμερα στην εισήγηση της, με κάποιες ανεπίσημες εκτιμήσεις, να θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του μέτρου εκτάκτων συνθηκών σε νησιωτικούς νομούς. Και μπορεί η κοινή γνώμη να τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές, ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Δηλαδή στις νέες χαμηλές τιμές πώλησης της βενζίνης που θα ορίσουν τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών να κολλήσουν… τα φθηνότερα πρατήρια των περιοχών.

Η ΡΑΕ στην έρευνα της για τις τιμές των επίμαχων περιοχών λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα, όπως αυτά ορίζονται και από τη νομοθεσία:

1. Τη μεσοσταθμική λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων αυτών στα πρατήρια του λεκανοπεδίου Aττικής ή και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός,

2. Τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων,

3. Το διαφορικό κόστος μεταφοράς στις διάφορες περιοχές της χώρας και το πρόσθετο κόστος τροφοδοσίας ορισμένων περιοχών στις οποίες επικρατούν για γεωγραφικούς ή συγκοινωνιακούς λόγους ειδικές συνθήκες,

4. Τη φορολογική επιβάρυνση των πετρελαιοειδών προϊόντων και

5. Άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στη διεθνή ή την εγχώρια αγορά.

Στο ενδεχόμενο που η ΡΑΕ εισηγηθεί υπέρ της έκδοσης υπουργικής απόφασης για τον έλεγχο των τιμών και η κυβέρνηση το πράξει τότε οι Ανώτατες Τιμές Καταναλωτή θα έχουν ισχύ σε πρώτη φάση έως δύο μήνες και στη συνέχεια ανά εβδομάδα θα τις αναπροσαρμόζει ανάλογα με τις συνθήκες και τη συμπεριφορά της αγοράς.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr