Διστακτικό το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Συγκρατημένο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ως προς την υιοθέτηση της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή η εισήγηση της Αρχής είναι ήδη αντικείμενο μελέτης κι επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά ωστόσο δεν είναι σίγουρο το αν θα ληφθεί απόφαση λήψης τέτοιου μέτρου.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι πιέσεις από τους φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών δηλαδή των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών για συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τη ΡΑΕ προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους επί τους θέματος αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αγορά μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν αποκλείουν φυσικά το ενδεχόμενο να λάβουν απόφαση εφαρμογής Ανώτατων Τιμών Καταναλωτή αλλά οι όποιες κινήσεις αναμένονται στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο σε ένα δεκαήμερο και αφού πρώτα εξεταστεί διαξοδικά σε τεχνικό επίπεδο η πρόταση της ΡΑΕ.

Και αυτό διότι σε μια πρώτη, τεχνικού επιπέδου ανάγνωση της πρότασης, στο Υπουργείο Οικονομίας έχουν διαπιστώσει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, την Ημαθία και το Κιλκίς, η εύλογη τιμή που προκύπτει απο τη μεθοδολογία είναι σχεδόν ταυτόσημη, παρά τις αποστάσεις και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των περιοχών. Στην Καβάλα η εύλογη τιμή βγαίνει λίγο πιο κάτω απο τη Ζάκυνθο. Στην Ηλεία η εύλογη τιμή βγαίνει αρκετά πάνω απο τη Ζάκυνθο που ειναι απέναντι. Στη Φλώρινα, τη Ροδόπη, την Πέλλα, η εύλογη τιμή βγαίνει αρκετά χαμηλότερη απο την Κορινθο.

Το υπουργείο Οικονομίας, επίσης, θεωρεί πιο ουσιαστική και με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την επαναφορά της επιδότησης της μεταφοράς των καυσίμων (στο πλαίσιο του μεταφορικού ισοδύναμου), αλλά με προϋποθέσεις, παρά την επιβολή πλαφόν. Μέτρο το οποίο θα είναι εκ των πραγμάτων βραχυπρόθεσμης απόδοσης. 

 
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr