Επι τόπου επίσκεψη από Glencore - Vitοl στα τρία διλυστήρια των ΕΛΠΕ - η παρουσίαση προς τους δύο μνηστήρες σε κεντρικό ξενοδοχείο

 

Γιώργος Φιντικάκης

Εικόνα από πρώτο χέρι των τριών παραγωγικών μονάδων των προς πώληση ΕΛΠΕ, σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, θα έχουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ομάδες στελεχών των δύο μνηστήρων του ομίλου, δηλαδή της ελβετικής Glencore, και της ολλανδικής Vitol.

Στις επισκέψεις, που αποτελούν συνέχεια της παρουσίασης από τα ΕΛΠΕ τον Ιούλιο σε κεντρικό ξενοδοχείο, των οικονομικών τους μεγεθών προς τις δύο εταιρείες, τα ξένα στελέχη θα ξεναγηθούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου.

Εγκαταστάσεις, τις οποίες άλλωστε γνωρίζουν καλά, καθώς αμφότερες οι Glencore, και Vitol, συνεργάζονται από παλαιά με τα ΕΛΠΕ, είναι από τους βασικούς traders που προμηθεύουν με πετρέλαιο την ελληνική εταιρεία και είχαν κομβικό ρόλο τόσο στην ελληνική κρίση του 2012 όσο και στην αντικατάσταση των παρτίδων του Ιράν.

Η επιτόπου επίσκεψη σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη, Ελεύσινα, που θα γίνει πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα από τα πολλά της εν εξελίξει αποκρατικοποίησης, και ενώ είχε προηγηθεί η είσοδος των δύο εταιρειών στο virtual data room (VDR) των ΕΛΠΕ, δηλαδή τη ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τον όμιλο.

Τρεις περίπου εβδομάδες νωρίτερα, έλαβε χώρα παρουσίαση από την εταιρεία σε εκπροσώπους των Glencore, και Vitol των οικονομικών της στοιχείων, καθώς και των προοπτικών της, όπως και των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με την επικείμενη επίσκεψη των "δυο" στις εγκαταστάσεις του ελληνικού ομίλου, ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος που σχετίζεται με αυτές καθ’ εαυτές τις διαγωνιστικές υποχρεώσεις των ΕΛΠΕ.

Εκκρεμεί τώρα από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ η ανακοίνωση του "ανεξάρτητου αποτιμητή", του οίκου δηλαδή που θα αναλάβει στο πλαίσιο του διαγωνισμού να αποτιμήσει την αξία των ΕΛΠΕ, μετά τη σχετική πρόσκληση που έχει απευθύνει το Ταμείο από τις 30 Ιουλίου προς κάθε ενδιαφερόμενο. Κανονικά, και δίχως να έχει ανακοινωθεί κάποια παράταση, είχε οριστεί σαν ημερομηνία υποβολής των φακέλων η 14η Αυγούστου, δίχως ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν και πόσοι φάκελοι κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, δουλειά του αποτιμητή είναι να υποβάλει απευθείας έκθεση στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποτίμηση των ΕΛΠΕ, για την οποία μπορεί να του ζητηθεί να την επικαιροποίησει. Οφείλει να παράσχει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση των Εκθέσεων Αξιολόγησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου. Η αμοιβή του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 190.000 ευρώ.

Πηγές με γνώση των διεργασιών μεταφέρουν την εικόνα ότι όλα βαίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα οριστεί για τε τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου.

Τόσο η Vitol όσο και η Glencore κατέχουν διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο, επομένως έχουν την οικονομική επιφάνεια να καταβάλουν ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ, όσο αποτιμάται, τουλάχιστον στο ταμπλό, το 50,1% του ελληνικού ομίλου (2,084 δισ ευρώ χθες ήταν η κεφαλαιοποίηση όλου του ομίλου).

Ειδικότερα, η Vitol πουλά κάθε ημέρα επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων σε πετρελαϊκούς ομίλους, πολυεθνικές, βιομηχανικές και χημικές επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως. Πέρυσι, η ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1966 στο Ρότερνταμ διακίνησε 349 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και εμφάνισε έσοδα 181 δισ. δολαρίων. Διαθέτει 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο, των οποίων τα μεγαλύτερα βρίσκονται σε Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη.

Στον αντίποδα, η Glencore έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία commodities, από μέταλλα και ορυκτά έως γεωργικά προϊόντα. Eδρεύει στο Baar Zug της Ελβετίας και εμπορεύεται 6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων ημερησίως. Διαθέτει πάγια παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Γουινέα, είναι μέτοχος με μερίδιο 49% στην εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου και logistics HG, ενώ έχει απευθείας μερίδιο 10% στο διυλιστήριο JAC της Σιγκαπούρης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr