Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας: Ανάπτυξη από που όταν ξεπουλάμε έναντι «πινακίου φακής» κερδοφόρες εταιρείες με EBITDA 1δις ευρώ;

 

Στα προβλήματα του ενεργειακού κλάδου αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Το τέλος των μνημονίων βρίσκει την κοινωνία να μετρά ακόμα τις πληγές που άφησαν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων 8 ετών. Οι δεσμεύσεις της χώρας μας και η εποπτεία των δανειστών δεν σταματούν όμως στις 20 Αυγούστου. Πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 πλήττουν κυρίως την ανάπτυξη που προσδοκούν να έρθει μέσω Ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων και στρατηγικών Δημόσιων Επιχειρήσεων. Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση, αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα είναι η θέση της Ομοσπονδίας μας και όλων των Συνδικάτων της χώρας μας. Στον αντίποδα η πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας σήμερα όπου η υψηλή ανεργία και η «ευελιξία» είναι ο κανόνας με τους εργαζόμενους των 300 – 400 ευρώ .

Πέραν των γενικότερων προβλημάτων που έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν θα εστιάσουμε στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου μας .

Α) Ιδιωτικοποίηση Ομίλου ΕΛΠΕ Δεδομένη η αντίθεση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Ομίλου ΕΛΠΕ στην περαιτέρω ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ – ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ του μεγαλύτερου Ενεργειακού Ομίλου της πατρίδας μας . Είναι πραγματικά τραγικό την ώρα που διεξάγονται συζητήσεις με τους Traders (Glencore και Vitol) και επισκέψεις στα Διυλιστήρια – όχι με το φως της ημέρας – ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τσοτσορός να ανακοινώνει ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2018 θα ξεπεράσουν το 1δις ευρώ κέρδη προ φόρων , τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)» . Η συνεισφορά όλων των εργαζομένων του Ομίλου στα ρεκόρ επί σειρά ετών κερδοφορίας, παραγωγής , εξαγωγών είναι καθοριστική. Τα ερωτήματα μας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας , την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, την Κυβέρνηση , την Αντιπολίτευση -που πλην του ΚΚΕ σιωπά – είναι :

- Πέραν την στρατηγικής σημασίας που έχουν εταιρείες όπως ΕΛΠΕ – ΔΕΣΦΑ -ΔΕΠΑ, όταν ξεπουλάμε έναντι «πινακίου φακής» κερδοφόρες εταιρείες με EBITDA 1δις ευρώ, η προσδοκώμενη Ανάπτυξη θα προέλθει από πού;

- Με τη δημιουργία εταιρείας Holding όπου το Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό έως 36,25% στα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ το ποσοστό αυτό θα διατηρηθεί ; Πως διασφαλίζονται τα Εθνικά Συμφέροντα διότι λόγω των τεραστίων κονδυλίων που απαιτούνται ενδεχόμενα θα αναγκαστείτε να μειώνετε το ποσοστό συμμετοχής και ως εκ τούτου τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων και ελέγχων ;

Β) Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Υγραερίων 2017-2018 Η υπογραφή μέσω ΟΜΕΔ της Κλαδικής ΣΣΕ Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Υγραερίων από πλευρά της Ομοσπονδίας μας ήταν καθοριστική . Ζητούμενο η επεκτασιμότητα των Κλαδικών και των Ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η ισχύς της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης . Είναι το ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας για την προστασία των όρων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και στον Κλάδο μας . ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Ε.) PAN HELLENIC ENERGY FEDERATION (P.E.F.).

Γ) Εργολαβοποίηση στον κλάδο: Η μελέτη – καταγραφή της Ομοσπονδίας μας σε συνεργασία με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ είναι στα χέρια των Διοικήσεων των Εταιρειών του Κλάδου και στα Υπουργεία Απασχόλησης και Ενέργειας . Μέσω αυτής καταδεικνύουμε την αναγκαιότητα υλοποίησης της πάγιας θέσης μας για μονιμοποίηση με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών του κλάδου Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι , Μόνο με τους δικούς μας αγώνες , θα επανακτήσουμε τα δικαιώματα μας , την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr