Σίγουρη η καθυστέρηση στο διαγωνισμό πώλησης των ΕΛ.ΠΕ με τις προσφορές να υποβάλλονται μετά τον Οκτώβριο

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σε μετάθεση του αρχικού προγραμματισμού για την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών απόκτησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ οδηγείται το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το Ταμείο αν και δούλευε προκειμένου η ημερομηνία της κατάθεσης του οικονομικού τιμήματος από την Glencore και τη Vitol να οριστεί εντός του Οκτωβρίου, εντούτοις το χρονοδιάγραμμα και προφανώς και η αποκρατικοποίηση πάνε πιο πίσω.

Αστάθμητοι παράγοντες που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί με αποτέλεσμα  η προετοιμασία της τελικής φάσης του διαγωνισμού να απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι λόγοι επισημαίνονται από διαφορετικές πλευρές που εμπλέκονται στην πώληση αλλά η ουσία είναι ότι η αποκρατικοποίηση θα καθυστερήσει.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους που τρέχουν τον διαγωνισμό, οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, φέρονται να μην έχουν προλάβει να προετοιμάσουν τους φακέλους τους. Μάλιστα δείχνουν ως εμπόδιο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που δεν επέτρεψαν την είσοδο αντιπροσωπειών τους στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Έτσι δεν απέκτησαν την πλήρη εικόνα που θα επιθυμούσαν προκειμένου να ετοιμάσουν τους φακέλους των προσφερόμενων τιμημάτων, σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, συνδικαλιστές αντιτείνουν πως τελικά τις προηγούμενες μέρες, οι διευθύνσεις των δύο διυλιστηρίων βρήκαν τρόπο κι επέτρεψαν την επίσκεψη και περιήγηση τους στις μονάδες. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα σωματεία των εργαζομένων με εσωτερικές ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν τους προϊσταμένους των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Ακολούθησε, λένε οι πληροφορίες, και απάντηση από τη διοίκηση του ομίλου.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο στρατόπεδο των πωλητών, σοβεί ακόμη η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το αν είναι υποχρεωμένος ο νέος ιδιοκτήτης των ΕΛ.ΠΕ, που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό, να απευθύνει και δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους. Έτσι, αφενός ακόμη δεν έχουν συνταχθεί οι τελικοί όροι του διαγωνισμού και αφετέρου οι Glencore και Vitol δεν έχουν σαφή εικόνα ως προς τις επόμενες κινήσεις τους.

Τέλος, η πλευρά του δημοσίου φέρεται να θέτει ζήτημα αναφορικά με τον πήχη του τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλουν οι «μνηστήρες» για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Όπως σημειώνουν πηγές, τα ΕΛ.ΠΕ προβλέπεται να ανακοινώσουν στο τέλος του χρόνου EBITDA της τάξης του 1 δις. ευρώ. Κάτι που διαφαίνεται με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η συζήτηση αυτή, αν και από ανθρώπους που είναι κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία, χαρακτηρίζεται πρόωρη, εντούτοις διαμορφώνει ένα κλίμα προβληματισμού στους υποψήφιους επενδυτές.  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr