Λακκοτρύπης: Τα επόμενα τέσσερα βήματα στα ενεργειακά

 

 

Στα τέσσερα σημαντικά ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην ενεργειακή ατζέντα το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Σε πρώτο επίπεδο ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε γενικά στην επερχόμενη  ερευνητική γεώτρηση της Exxon Μοbil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες .

Ως δεύτερο σημείο στάθηκε στην  διεύρυνση των δραστηριοτήτων γενικότερα στην ΑΟΖ που θα ανοίξει με τον επόμενο κύκλο του ερευνητικού προγράμματος της Total και της ΕΝΙ σε τεμάχια τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί ή ήδη έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες. «Ήδη, για το τεμάχιο έχουν σταλεί από εταιρείες αιτήματα ενδιαφέροντος», είπε σημειώνοντας πως θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο για υποβολή αιτήματος από εταιρείες που εμπλέκονται σε γειτονικά οικόπεδα.

Το τρίτο σημείο είναι η προσπάθεια εκμετάλλευσης της «Αφροδίτης» και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία για τον καθορισμό των ποσοστών από τα κέρδη της εκμετάλλευσης.

Δεν έχει αρχίσει ακόμη η διαπραγμάτευση, είμαστε στο στάδιο της εσωτερικής προετοιμασίας των θέσεών μας γιατι υπάρχουν εμπορικά και νομικά θέματα για τα οποία εργαζόμαστε με τους συμβούλους μας.

Ερωτηθείς κατά πόσο η προσπάθεια μεταφοράς της Αφροδίτης στην Αίγυπτο επηρεάζεται από τις παράλληλες διεργασίες που γίνονται μεταξύ των εταιρειών στο Ισραήλ ο κ. Λακκοτρύπης είπε «Η μεταφορά αερίου μέσω του αγωγού EMG  αφορά την πρώτη ανάπτυξη της φάσης του Λεβιάθαν προς την Delphinus για εσωτερική κατανάλωση. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί πριν 12 μήνες και αυτό που γνωστοποιήθηκε χθες ήταν η εξαγορά του αγωγού από την συγκεκριμένη κοινοπραξία. Επομένως, δεν επηρεάζει άμεσα την δική μας συμφωνία αλλά έμμεσα, υπό την έννοια ότι αρχίζουν να κλείνουν συμφωνίες».

Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως η εκμετάλλευση του Λεβιάθαν βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά και εξήγησε “Αν αύριο εμείς αποφασίσουμε, για παράδειγμα, ότι θα αποδεχτούμε τα αιτήματα των εταιρειών, τότε θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο”.

«Αυτό που απομένει είναι να ξεκινήσουμε αυτή την διαπραγμάτευση και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο κ Λακκοτρύπης,  εξηγώντας τον τρόπο που επηρεάζουν οι τιμές πώλησης του φυσικού αερίου και η ζήτηση από τους αγοραστές τις συμφωνίες του κράτους με τις εταιρείες.

Όσον αφορά τον αγωγό East Med o Υπουργός κλήθηκε να  σχολιάσει αν έχουν βρεθεί επενδυτές για χρηματοδότηση του έργου και είπε πως στην παρούσα φάση βρίσκονται στην Κύπρο τεχνικές επιτροπές  για προώθηση της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας-Ιταλίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στην παρούσα φάση έχουμε λάβει επιπλέον 30 εκατομμύρια από την Ε.Ε για μελέτες κατασκευής και σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα. «Από την στιγμή που θα ξέρουμε πόσα θα κοστίσει ο αγωγός θα επιδιώξουμε να πουλήσουμε το φυσικό αέριο σε ανταγωνιστική τιμή. Αν βρεθεί αγοραστής η χρηματοδότηση είναι το πιο εύκολο πράγμα.», είπε.

Ο κ. Λακκοτρύπηες ρωτήθηκε συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον που εξέφρασε από την Νέα Υόρκη η Βουλγαρία για συμμετοχή στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειακών διαδρόμων της περιοχής.

«Αυτή την στιγμή μιλούμε για μεταφορά της Αφροδίτης στην Αίγυπτο και από εκεί με υγροποίηση στην Ευρώπη. Με το πλοίο  θα μπορεί να πάει στην σταθμό υγροποίησης της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται υπό κατασκευή. Από εκεί θα πάει με αγωγό στην Βουλγαρία μέσω της διασυνοριακής σύνδεσης που υπάρχει. Έγιναν επαφές αλλά εξαρτάται ποιος θα είναι θα είναι ο αγοραστής που θα αγοράσει το τερματικό της Αιγύπτου.

Η τέταρτη προτεραιότητα  είναι, όπως είπε, η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr