Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στην Ελούντα την Τετάρτη - Υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ και ηλεκτρική διασύνδεση στην ατζέντα

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η τριμερής συνεργασίας μεταξύ των χωρών Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου.

Ο χρόνος για την 6η Τριμερή συνάντηση κορυφής πλησιάζει κι εκτός απροόπτου μεθαύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στην Ελούντα της Κρήτης οι τρεις ηγέτες των χωρών συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας θα συζητήσουν θέματα που ενισχύουν τη συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες το κύριο θέμα των συζητήσεων είναι τα ενεργειακά. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς, Χριστοδουλίδης και Σούκρι στις 27 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, προετοίμασαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ προετοίμασαν την τριμερή συνάντηση κορυφής της Κρήτης.

Οι πρωτοβουλίες Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ σε συνδυασμό με την πορεία των ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι στην ατζέντα των αρχηγών κρατών, και μάλιστα υπό τις νέες εξελίξεις με τις απειλές Ερντογάν για τη γεώτρηση που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ. Οι τρεις πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στείλουν μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προτάσσοντας τη συμμαχία των τριών για την ειρήνη και την ευημερία στη Λεκάνη της Μεσογείου.

Ο EuroAfrica Interconnector

Πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις πλευρές αναμένεται να εξετάσουν και την πορεία των ενεργειών για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector). Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, οι αρχές της Αιγύπτου και της Κύπρου κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία με ευρωπαϊκό επενδυτικό όμιλο, με σκοπό τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της αφρικανικής χώρας, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, με την ευρωπαϊκή ήπειρο (EuroAfrica Interconnector) με κεφάλαια ύψους $1,5 δισ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως το τέλος του 2019. Επιπλέον, ο αιγυπτιακός οικονομικός Τύπος ανέφερε σε πρόσφατα δημοσιεύματα ότι έχει ανατεθεί στην ιταλική συμβουλευτική εταιρεία CESI η εξέταση και αξιολόγηση της οικονομοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας του έργου διασύνδεσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και η εισήγηση βέλτιστων λύσεων προς υλοποίηση του έργου, τόσο όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες διαδρομές που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο καλώδιο, όσο και τις χρηματοδοτικές και νομικές πλευρές του εγχειρήματος.

Ο αγωγός Κύπρου - Αιγύπτου

Ένα επίσης βήμα που έχει γίνει για το χτίσιμο της τριμερούς συμμαχίας είναι και η συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη».  Στις 19 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε διμερής συμφωνία με την Κύπρο για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες από το μεγάλο κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στις αιγυπτιακές μονάδες κατεργασίας στις παραθαλάσσιες μεσογειακές περιοχές Idku και Δαμιέττης. Από τους τερματικούς σταθμούς LNG θα εξάγεται υγροποιημένου αερίου (LNG) σε ξένες αγορές. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Αιγύπτιου υπουργού Πετρελαίου  El-Molla και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας  Λακκοτρύπη, στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. El-Molla, το κατασκευαστικό κόστος του αγωγού που θα συνδέει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο εκτιμάται σε περίπου 800 εκατ. δολ. Η υπογραφή της συμφωνίας συμβάλλει στη δημιουργία «διαδρόμου» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης, καθώς επίσης στην εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αερίου στην Ε.Ε., ενώ αναμένεται να ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρόσθετων δραστηριοτήτων έρευνας για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr