Θ. Καρυώτης: Οι Τούρκοι θέλουν συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου

 

Η ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αποτελεί την κύρια πηγή αντίδρασης της Τουρκία, υπογραμμίζει ο Θεόδωρος Καρυώτης, ο επωνομαζόμενος «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ», παρά το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στην οριοθέτησή της.

Τονίζει την ίδια ώρα πως οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού και διαμηνύει πως οι απειλές από τουρκικής πλευράς σε βάρος του Ελληνισμού όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα αυξηθούν. Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης βρέθηκε στην Κύπρο όπου μετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα για το θέμα της ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Φ» πριν από την εκδήλωση του ΔΗΚΟ, ο Θ. Καρυώτης εξήγησε τι είναι εκείνο που ενοχλεί την Τουρκία σ’ ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Η Τουρκία αντιδρά διότι γνωρίζει ότι η Κύπρος διαθέτει έναν μεγάλο όγκο υδρογονανθράκων και έχει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) με το μέρος της. Η Τουρκία καταψήφισε το UNCLOS λόγω ΑΟΖ! Η ΑΟΖ δίνει πλήρη επήρεια στα νησιά και προστατεύει την αλιεία.

Το κρίσιμο θέμα είναι όταν ένα κράτος προσπαθεί να παραβιάσει μια οριοθετημένη ΑΟΖ. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει ποτέ σε θέματα υδρογονανθράκων αλλά σε θέματα αλιείας. Όταν οι Μεξικανοί παραβιάζουν την ΑΟΖ των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, οι Αμερικανοί βυθίζουν τα αλιευτικά πλοία ή συλλαμβάνουν τους Μεξικανούς αλιείς. Η Τουρκία αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τον Ελληνισμό και δεν προβλέπω να σταματήσει σύντομα. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι θα αυξηθεί».

Στο ερώτημα για το πώς η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Θ. Καρυώτης τονίζει πως «οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού». Οι Τούρκοι, αναφέρει, παριστάνουν τους Κινέζους στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προσθέτει:

«Όπως γνωρίζετε, η Κίνα έχει παρανόμως εγκλωβίσει τις ΑΟΖ των γειτονικών της κρατών παριστάνοντας ότι τους ανήκει. Οι Φιλιππίνες κατήγγειλαν την Κίνα στο Διεθνές Δικαστήριο του Δίκαιου της Θάλασσας και η Κίνα υπέστη μεγάλη ήττα. Όμως, η Κίνα περιφρόνησε αυτή την απόφαση και συνέχισε τις παράνομες κινήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Υποψιάζομαι ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας. Ήδη ο Ερντογάν μιλά για συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι θέλουν συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και φτάνει μέχρι τη Λιβύη!».

Μέσα από την αρθρογραφία του ο Θεόδωρος Καρυώτης ασκεί έντονη κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Κύπρου και προχωρήσουν σε ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Ζητώντας από την Αθήνα να αντιγράψει αυτό που έπραξε η Κύπρος τονίζει: «Ο μεγάλος Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως έχω γράψει πολλές φορές, ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Πολλοί συγχέουν την ανακήρυξη με την οριοθέτηση. Η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν συνοδεύεται από χάρτες. Χάρτες δημιουργούνται μόνο σε οριοθετήσεις ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να ανακηρύξει ΑΟΖ και πρέπει να το κάνει άμεσα».

Περαιτέρω αναφέρει πως «η κυπριακή Κυβέρνηση, από το 2004, έχει ζητήσει από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των δύο κρατών, αλλά όλες έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα. Τρεις Έλληνες πολιτικοί εξοργίστηκαν όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε ΑΟΖ διότι νόμισαν ότι θα επιτεθεί η Τουρκία. Αυτοί οι πολιτικοί ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κώστας Σημίτης και ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου».

Η Ελλάδα, υποστηρίζει ο Θ. Καρυώτης, από το 1982, πάσχει από φοβικό σύνδρομο. «Πιστεύουν ότι η Τουρκία θα της κηρύξει τον πόλεμο εάν ανακηρύξει ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα, 138 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ και κανένα άλλο κράτος τους κήρυξε τον πόλεμο».

Αιχμές κατά Νίκου Κοτζιά

Έχοντας μπροστά του ένα ακροατήριο, το οποίο τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, με ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα για τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης δεν έκρυψε τα δικά του συναισθήματα που είναι εντελώς αντίθετα:

«Δυστυχώς εσείς συμπαθείτε πάρα πολύ τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ενώ εγώ δεν τον συμπαθώ. Ήρθε και σας είπε το αυτονόητο ‘’θα φύγει η Τουρκία από το νησί και δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις’’. Σας είπε το αυτονόητο και τον θαυμάζετε και τον χειροκροτείτε. Επειδή οι προηγούμενοι δεν το είχαν πει ποτέ».

Για να δώσει στη συνέχεια την εξήγηση γιατί ο ίδιος δεν συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του Νίκου Κοτζιά: «Ετοιμάζεται τώρα να κάνει κάτι πολύ επικίνδυνο με την Αλβανία. Το 2009 η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την τέλεια οριοθέτηση με την Αλβανία. Έδωσε πλήρη δικαιώματα σε μικρά νησάκια πάνω από την Κέρκυρα και μοιράστηκε η ΑΟΖ με την Αλβανία λαμβάνοντας αυτά τα μικρά νησιά. Έκαναν παρέμβαση οι Τούρκοι προς την Αλβανία η οποία και προχώρησε σε ακύρωση αυτής της συμφωνίας. Γιατί θα δημιουργείτο ένα πολύ καλό προηγούμενο για την Τουρκία. Θα πρέπει να επιμείνουμε στη συμφωνία Μπακογιάννη, διαφορετικά δίνουμε έξτρα σ’ αυτούς και δημιουργούμε πρόβλημα σε μας».

Το τρίγωνο της ντροπής

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΔΗΚΟ την περασμένη Τετάρτη ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης αναφέρθηκε σε αμερικανικούς χάρτες «οι οποίοι δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και η Τουρκία δεν έχει με την Αίγυπτο». Οι Έλληνες, είπε, τους αγνοούν για παρά πολλά χρόνια. «Πάσχουν από φοβικό σύνδρομο. Σύμφωνα με αυτούς τους χάρτες το 93% του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα και το 7% στην Τουρκία.

Βλέποντας τέτοιους χάρτες, η Τουρκία πανικοβλήθηκε και αντιλήφθηκε ότι έχει πρόβλημα».

Ωστόσο οι χάρτες όπως παρουσιάζονται σήμερα δείχνουν να υπάρχει ένα τρίγωνο στο οικόπεδο 4, το οποίο ονομάζεται «το τρίγωνο της ντροπής» και το οποίο απουσιάζει από την οριοθέτηση μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Σύμφωνα με τον Θ. Καρυώτη, αυτός που το αποκάλεσε τρίγωνο της ντροπής ήταν ο Σόλωνας Κασίνης και πρόσθεσε «η κυβέρνηση Κληρίδη έκανε οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Έκανε οριοθέτηση αφαιρώντας ένα τρίγωνο. Διότι εάν ήταν σωστή οριοθέτηση η Τουρκία δεν θα έχει σύνορα με την Αίγυπτο.

Γι’ αυτό υπήρξε επέμβαση του Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργού της Ελλάδας και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιωργάκη Παπανδρέου. Ζήτησαν να απαλειφθεί αυτό το τρίγωνο, πάσχοντας από φοβικό σύνδρομο και δεν ήθελαν να φανεί ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν έχει η Τουρκία με την Αίγυπτο».

(του Ανδρέα Πιμπίσιη, Φιλελεύθερος)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr